čt., 14. duben 2022 18:59

Do sportovního důchodu v pouhých šestnácti letech. Krasobruslařka Alisa Liu opouští ledovou plochu

Alisa Liu na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu Alisa Liu na zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu Zdroj: NBC Chicago
V posledních pár měsících opustilo sportovní svět velké množství nadějných sportovců. Svůj odchod se rozhodla oznámit světu i krasobruslařka Alisa Liu, která kariéru ukončila z důvodu spokojenosti se svými úspěchy. Úspěchů rozhodně není málo a díky některým se nejednou zapsala do historie tohoto náročného sportu.

Všechny fanoušky tohoto elegantního sportu překvapil popisek příspěvku na Instagramu, kde mladá krasobruslařka Alisa Liu původem z Kalifornie, oznámila konec svojí kariéry. Podle svých slov dosáhla všech profesionálních cílů, kterých není opravdu málo. V roce 2019 se stala ve svých třinácti letech nejmladší mistryní Spojených států amerických v historii. Tento úspěch ji zajistil velmi náročný trojitý axl, velmi náročný krasobruslařský prvek, který v jejím věku zvládá jen malá hrstka sportovkyň. Další úspěch si připsala i na letošních zimních olympijských hrách, které se konaly v Pekingu. Bohužel její výkon na bednu nestačil, ale odvezla si obdivuhodnou sedmou příčku, jako nejlepší z Američanek. Na březnovém mistrovství světa konaném ve francouzském Montpellieru dokázala obhájit svůj talent a v disciplíně volná jízda vybojovala bronzovou medaili. Tento úspěch z ní udělal první ženu Ameriky, která získala medaili na krasobruslařském světovém šampionátu od té doby, kdy v roce 2016 získala stříbro Ashley Wagner.


Liu by se po ukončení kariéry chtěla věnovat soukromému životu, především rodině a studiu. „Začala jsem bruslit, když mi bylo pět let. Takže to je jedenáct let na ledě a bylo to šílených jedenáct let. Stalo se hodně dobrého i špatného. Vytvořila jsem si mnoho přátel a spoustu skvělých vzpomínek, které budu mít po zbytek života. Upřímně, nikdy jsem si nemyslela, že toho dokážu tolik. Jsem šťastná a spokojená s tím, jak se moje krasobruslařská kariéra vyvíjela. Teď jsem konečně hotová se svými cíly v krasobruslení a budu trávit veškerý čas s rodinou a přáteli. Krasobruslení mě opravdu mnohé naučilo. Jsem vážně vděčná, že jsem mohla dělat tento sport,“ napsala Liu.

Zobrazeno 656 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. duben 2022 12:17
Pro psaní komentářů se přihlaste