ne., 30. duben 2023 13:40

Snižuje se proočkovanost populace, problémem se zabývá Světová zdravotnická organizace

Světový týden očkování Světový týden očkování Zdroj: Arek Socha (Pixabay)
V loňském roce po celém světě, včetně Česka, došlo k nárustu onemocnění, proti kterým se můžeme chránit vakcinací. Proočkovanost se však snížila. Problémem se zabývá Světová zdravotnická organizace v rámci týdne očkování. Pokles proočkovanosti obyvatelstva částečně způsobila pandemie covidu-19, kdy mnoho lidí ztratilo důvěru v prospěšnost očkování.

Každý rok během posledního dubnového týdne probíhá Světový týden očkování. Světová zdravotnická organizace (WHO) ho každoročně vyhlašuje, aby zvýšila povědomí o přínosu očkování. Letošní kampaň především poukazuje na pokles proočkování obyvatelstva po celém světě. K tomu částečně došlo vlivem pandemie covidu-19. Někteří lidé během pandemie ztratili důvěru v běžná očkování kvůli dezinformacím o vakcinaci, které kolovaly na internetu. Navíc hodně lidí očkování odložilo a poté se už nešlo doočkovat. Tento problém je aktuální také v Česku, které například v proočkovanosti proti chřipce výrazně zaostává za některými evropskými státy. ,,U chřipky je proočkovanost populace ve věku 65+ let aktuálně v ČR na úrovni jen těsně nad dvaceti procenty, což je ve srovnání se západoevropskými zeměmi v průměru dvakrát až třikrát méně. Přitom v Česku mají nejrizikovější skupiny toto očkování hrazeno ze zdravotní pojišťovny,“ mluví o problému vedoucí Oddělení infekčních nemocí Jan Kynčl.  

WHO se snaží nabádat lidi, aby o očkování mluvili s lékaři a dalšími odborníky, kteří jim mohou vysvětlit a doporučit vhodná očkování. Nižší proočkovanost v tuzemsku potvrzuje nárust některých nebezpečných nemocí. Například zvýšený počet nakažených záškrtem. Podle informačního systému infekčních nemocí (ISIN) se v minulém roce objevilo pět případů záškrtu, v předchozích devíti letech nebyly zaznamenány žádné případy této nemoci. Došlo také k nárustu hepatitidy typu B nebo tetanu, přitom proti těmto nemocem se lidé mohou běžně nechat naočkovat.

Zobrazeno 515 krát
Naposledy upraveno: ne., 30. duben 2023 18:21
Pro psaní komentářů se přihlaste