st., 22. duben 2020 00:10

Družice Starlink komplikují pozorování vesmíru

družice Starlink které křižují hvězdnou oblohu družice Starlink které křižují hvězdnou oblohu Zdroj: György Soponyai/ flicker.com
Astronomové si stěžují na nové družice Starlink společnosti Space X. Komplikují jim totiž pozorování hvězdné oblohy.

 USA- Družice Starlink. Pro mnoho lidí šlo o fantastickou podívanou na nebi, kdy jim vysoko nad hlavami projel „vláček“ světélek seřazených v řadě za sebou. Přesto že se může podívaná jevit laikovi jakkoliv úžasná, družice společnosti SpaceX Elona Muska přidělaly vrásky na čela mnohým astronomům.

Ti si stěžují, že jim družice komplikují pozorování vesmíru. Družice se totiž drží blízko u sebe a jsou rovněž velmi jasné. To komplikuje zkoumání vesmíru například tak, že pozorované objekty, jako jsou hvězdy, planety nebo komety, jsou vždy na určitou chvilku zakryty družicí.

Problémy se týkají zejména dlouhodobého snímání velmi vzdálených nebo méně jasných objektů. Snímky takových objektů se totiž pořizují s dlouhou expozicí. Čím dál je pozorovaný objekt, tím delší je potřeba čas na zachycení snímku. S tím se ale zároveň zvyšuje šance, že se do fotografie dostane i nežádoucí těleso, jakým jsou třeba družice Starlink. Astronomové pak na výsledných fotografiích vidí dlouhé, pravidelné přímky vedle sebe, občas se dokonce i křižující s jiným „proudem“ družic. Takové snímky poté bývají nepoužitelné.

Space X ovšem nebere námitky astronomů na lehkou váhu a snaží se družice zdokonalovat, aby odrážely méně světla. Astronomové se ale obávají, že ani to nebude stačit. Většině z nich tedy nezbude nic jiného, než investovat do dražšího vybavení.

Kolem Země aktuálně poletuje již 420 starlinků. To je ovšem jen zlomek plánovaného počtu. Dalších šedesát Starlinků zamíří k nebi již 23. dubna. Ve finále by pak mělo jít o 12 000 satelitů, přičemž space X, uvažuje i o 42 000 satelitech, na což v současné době ale nemá povolení. To změní zásadně, krom pozorování vesmírných objektů, také obyčejný pohled na noční nebe. Při pohledu na nebe pak budeme vídat řídké „dálnice“ po kterých se budou prohánět světélka.

Družice Starlink soukromé společnosti Space X si kladou za cíl dodat lidem rychlý internet, dostupný z jakéhokoliv místa na světě.

Zobrazeno 1190 krát
Naposledy upraveno: st., 22. duben 2020 11:24
Pro psaní komentářů se přihlaste