čt., 28. březen 2024 10:45

Emilia Clarke dostala vyznamenání Řádu britského impéria

Emilia Clarke na předávání cen Emmy Emilia Clarke na předávání cen Emmy Zdroj: free-images.com
Britská herečka Emilia Clarke byla společně se svou matkou Jennifer oceněna titulem Řád britského impéria. Za své služby lidem s poraněním mozku si ocenění od Prince z Walesu převzaly dne 21. února na hradu Windsor.

Je to neuvěřitelná čest a privilegium. Nejdůležitější pro nás je, že je to pro každého, kdo prodělal poranění mozku,“ řekla Emilia Clarke po ceremonii a uvedla, že jí toto ocenění dalo velkou dávku energie pro další vedení její dobročinné organizace. Emilia a její matka Jennifer založily charitativní organizaci SameYou poté, co herečka sama přežila dvě život ohrožující krvácení do mozku, a to v letech 2011 a 2013. Po propuštění z nemocnice si Emilia uvědomila, že neexistuje dostatečná podpora a péče pro pacienty, kteří si také prošli poraněním mozku. „Uvědomili jsme si, že jen velmi málo lidí má přístup k dostatečně dlouhé rehabilitaci nebo dostatečně včasné rehabilitaci. Očekává se, že se po určité době zlepšíte, jenže to bohužel pro většinu lidí není reálné. I když máte lehké poranění mozku, je velmi těžké překonat trauma,“ vysvětlila Emiliina matka Jennifer, která je také generální ředitelkou SameYou.

Charitativní organizace vede kampaň za lepší léčbu duševního zdraví pro osoby, které přežily poranění mozku nebo mrtvici. Dále se zaměřuje zejména na získání finančních prostředků, aby pomohla zvýšit dostupnost neurorehabilitace pro pacienty po jejich propuštění z nemocnice. Na oficiálních webových stránkách SameYou je dokonce dostupná digitální knihovna zdrojů Recovery @ Home s klinickými lékaři, terapeuty a informační službou nazvanou The Neuro Recovery Directory.

Mezi další osoby, které byly oceněny na slavnostním udělení, patří například labouristická poslankyně Siobhain McDonagh za politické a veřejné služby, Lydia Otter, za služby lidem s autismem, Betsy Gregory, za služby pro tanec a další. Vyznamenání obvykle uděluje král, princ nebo princezna z Walesu v Buckinghamském paláci, na hradě Windsor nebo v paláci Holyroodhouse ve Skotsku. Příjemci si mohou vybrat datum a místo udělení ocenění, ale ne, který člen královské rodiny obřadu předsedá.

Emilia Clarke se proslavila zejména ztvárněním Daenerys Targaryen v populárním seriálu Hra o trůny, dále také účinkovala v mnoha filmech, včetně Než jsem tě poznala, Last Christmas nebo Solo: Star Wars Story.

Zobrazeno 219 krát
Naposledy upraveno: út., 2. duben 2024 19:28
Pro psaní komentářů se přihlaste