so., 4. listopad 2017 20:55

Emotivní zápas pro barcelonské basketbalisty

Vůle a cíl na hřišti i mimo něj Vůle a cíl na hřišti i mimo něj Zdroj: flickr
Barcelona - Páteční duel s Olympiakosem Pireus skončil pro domácí tým výhrou 73-51, čímž Barceloňané nabyli ztracenou sebejistotu. O čem se ale především mluví, je atmosféra, za které se v hale Palau Blaugrana utkání odehrálo. Vše by se dalo shrnout třemi slovy – sport, politika a emoce.

Jen tři dny poté, co se FC Barcelona střetla ve skupinové fázi Ligy mistrů s řeckými fotbalisty, se oba týmy utkaly v pátém kole basketbalové Euroligy. V první čtvrtině se stalo neočekávané. Na protest proti chystanému soudu politických představitelů Katalánska se pětitisícové publikum zvedlo a zůstalo v tichosti stát. Slyšet bylo jen zvuky z hřiště a zdvořilý aplaus pokaždé, kdy domácí tým skóroval. Po pěti minutách začali diváci skandovat „libertad“ (v překladu svoboda) a mávali katalánskými vlajkami. Dokonce i řečtí fanoušci se k volání přidali.

Po říjnovém neústavním referendu byla situace mezi představiteli centrální španělské a katalánské vlády stále napjatější. K hlasování se dostavilo 2,26 milionu lidí (přibližně jedna třetina obyvatelstva), z nichž 90 % podpořilo nezávislost. Tu katalánští političtí zástupci vyhlásili o dva týdny později. Tento týden bylo jako následek zatčeno osm exministrů, jejichž osud bude po obdržení zatykače v rukou belgických úřadů. Katalánští fanoušci dali vládě během zápasu jasně najevo, že s tímto způsobem řešení problému nesouhlasí. Sesazený katalánský premiér se však nevzdává. „Jsem připraven kandidovat v předčasných volbách,“ uvedl v rozhovoru Carles Puigdemont. Mluvčí španělské vlády Íňigo Méndez tvrdí, že „dokud nezazní jasný rozsudek, mohou všichni kandidovat“. Madrid volby vyhlásil na 21. prosince.

To, co se během první části zápasu dělo na hřišti, vzbuzovalo u diváků menší obavy, než probíhající politická situace. Stav byl nerozhodný (14-14). FCB Lassa se dostala do vedení až v průběhu druhé čtvrtiny, kdy její náskok činil šest bodů (32-26). Hostující pak ještě naposled pohrozili, když vyrovnali na 32-32. To ale hráče FCB nakoplo a Moermann s Presseym tříbodovými trefami zajistili svému týmu ztracený náskok. Pět minut před koncem zápasu už bylo při skóre 62-43 o vítězi téměř rozhodnuto. Katalánce k důležitému vítězství přivedl s třinácti body Kévin Seraphin spolu s Pierrem Oriolou, kteří si na konto připsali 11 bodů. Řekové vyhráli všechny předchozí zápasy, zatímco jejich soupeř ukončil sérii tří nezdarů. Barcelona se tak vyhoupla na 9. místo, v čele tabulky se drží se čtyřmi výhrami CSKA, Olympiakos, Real Madrid a Chimki.

Zobrazeno 1965 krát
Naposledy upraveno: ne., 5. listopad 2017 19:17
Pro psaní komentářů se přihlaste