so., 28. říjen 2023 18:03

Fanoušci hokejového týmu HC Dukla se mohou těšit na novou zimní halu v Jihlavě

Počátek stavby nového zimního stadionu v Jihlavě Počátek stavby nového zimního stadionu v Jihlavě Zdroj: Aneta Skořepová
Od 1. srpna 2023 započala demolice a zároveň i stavba nového zimního stadionu v Jihlavě. Původní Horácký zimní stadion, který fungoval již od 50. let 20. století, byl od minulého roku uzavřen kvůli protékající střeše. Hráči jihlavské Dukly tak byli donuceni hrát minulou sezónu v Pelhřimově a Jindřichově Hradci.

Tým Dukly na Horáckém zimním stadionu odehrál svůj poslední zápas 22. dubna 2022, o osm dní později se konala oficiální rozlučka nesoucí název „Grand Finále – Díky legendo“. Té se zúčastnila známá hokejová jména jako Dominik Hašek, Petr Vlk nebo Oldřich Válek. "Prožili jsme tady nádherný roky, slavný roky," podotkl na slavnostní události hokejový útočník Jiří Holík, který v Jihlavě hrával již od svých patnácti let. Od května tedy musí hráči trénovat na Veřejném sportovišti pro lední sporty v Jihlavě. Zápasy pak Dukla hraje v Pelhřimově a Jindřichově Hradci.

Právě samotná Dukla vznikla jen o rok později, co byl slavnostně otevřen jihlavský zimní stadion, tedy roku 1956. Původně s názvem Dukla Olomouc byl za podpory československé armády přejmenován na Dukla Jihlava. Hned po první sezóně se jihlavský hokejový tým zařadil mezi elitu. To bylo také stvrzeno roku 1967, kdy Jihlava porazila Pražskou spartu a odstartovala se tak první zlatá éra jihlavského hokeje, která trvala šest let. Porážka Pardubicemi zabránila Jihlavě získání sedmého titulu v řadě. Během druhé zlaté éry mezi lety 1981 a 1985 si Dukla vysloužila čtyři poháry ligy mistrů. Velkým zvratem byl však rok 1989 a Sametová revoluce, kdy se po převratu otevřely hokejistům možnosti v zahraničí a mnoho z těch nejlepších odešlo za výhodnějšími nabídkami. Nebyl to však konec slávy pro HC Duklu, jelikož dokázala udělat dojem i v zahraničí při Spengler Cupu ve švýcarském Davosu, který vyhrála pětkrát. Roku 1991 to bylo naposledy, kdy jihlavští hokejisté oslavovali získaný titul a na domácím ledě se definitivně propadli v sezóně 1995/1996, v níž si naposledy zahráli extraligové play-off. Tragickým rokem byl pak pro Duklu rok 1999, kdy po 42 letech sestoupila z nejvyšší soutěže. Od té doby nastalo prvoligové období jihlavského hokeje, tedy až na dvě výjimky, kdy se Jihlava vyškrábala do extraligy, ale v obou případech byla následně opět shozena zpět. Od sezóny 2018/2019 se tým z druhé nejvyšší ligy zatím nedostal.

Nová hala za 1,9 miliardy korun má být vystavěna nejpozději do září roku 2025. Podle jihlavského primátora Petra Ryšky má nová aréna přispět v nejbližších desítkách let k rozvoji sportu, kultury i společenského života ve městě. Moderní prosklený stadion, navržený inženýrem Josefem Chybíkem ve spolupráci se studiem Chybík+Krištof, má mít až 5 600 míst pro diváky a běžecký ovál na střeše. Významným detailem pak bude samotný design haly, který bude připomínat červeného ježka, jenž je symbolem města Jihlavy.

 

Zobrazeno 403 krát
Naposledy upraveno: po., 30. říjen 2023 14:47
Pro psaní komentářů se přihlaste