st., 8. březen 2017 23:09

Hvězdy filmu se sejdou na dalším pražském Febiofestu

Tisková konference Febiofest 2017 Tisková konference Febiofest 2017 Zdroj: www.febiofest.cz
Praha-Už jen posledních pár dnů zbývá do 24. ročníku mezinárodního filmového festivalu Febiofest. Ten startuje ve čtvrtek 23. března českou premiérou nového filmu polské režisérky Agnieszky Holland „Přes kosti mrtvých," v němž jednu z hlavních postav ztvárnil český herec Miroslav Krobot. 

Pozvání na Febiofest přijal americký kultovní režisér Abel Ferrara, který na slavnostním zahájení převezme prestižní ocenění, a to cenu Kristána, za přínos světové kinematografii. Proslavily jej zejména provokativní smínky, neonoirové žánrové filmy, povětšinou z newyorského prostředí. Neznámou není ani jeho spolupráce s velkými filmovými studii nebo slavnými jmény, jako jsou Harvey Keitel, Steve Buscemi nebo Gérard Depardieur, kterého obsadil do hlavní role snímku Vítejte v New Yorku o sexuálním skandálu jednoho francouzského politika. Febiofest předvede jeho vybrané filmy včetně posledního dokumentárního filmu Hledání otce Pia. Nebude chybět ani zásadní Ferrarovo dílo Poručík v hlavní roli právě s Harveym Keitelem. 

Festival také představí další zahraniční hvězdu v oboru. Jednoho z nejslavnějších kameramanů současnosti Petera Suschitzkého. Uvedených bude celkem sedm filmů. Například hororová Pohádka pohádek v hlavní roli s Vincentem Casselem a Salmou Hayek. Režisérské schopnosti diváci prověří i ve filmech Davida Cronenberga. Jeho zástupci pro letošní ročník jsou Nahý oběd a Východní přísliby. Spolu se Suschitzkým točí filmy už déle než třicet let. 

Do čela poroty letos zasedne držitel Českého lva za mimořádný přínos českému filmu Juraj Herz, jehož proslavily filmy jako Spalovač mrtvol a Petrolejové lampy. 

Program a novinky lze nalézt na stránkách festivalu www.febiofest.cz.

Zobrazeno 1909 krát
Naposledy upraveno: út., 14. březen 2017 10:39
Pro psaní komentářů se přihlaste