pá., 18. duben 2014 14:16

Fenomén jménem 2048

O logické internetové hře s čísly už snad slyšel každý. Na světlo světa se dostala letos v březnu a okamžitě se stala hitem. Už jenom to, že si ji během prvního týdne od vydání vyzkoušelo na čtyři miliony hráčů, mluví za vše. Princip je jednoduchý. Začínáte s herním polem 4x4 čtverečky, přičemž jsou dva z těchto čtverečků obsazeny čísly. Vaším úkolem je používáním klávesových šipek pospojovat čísla o stejné hodnotě. Cifry se pak sečtou a spojí v jednu. Každým dalším tahem se vám však na libovolném prázdném políčku objeví další číslo. Hra končí, když už vám nezbyde žádné volné místo, kde by se další číslo mohlo objevit, a vy nemáte možnost žádná čísla spojit.

Hru má na svědomí teprve devatenáctiletý italský vývojář Gabriele Cirulli, který svůj výtvor zdarma nabízí na internetu. Cirulli se přiznává, že hra není úplným originálem a že kopíruje mechanismy starších her (například Threes! nebo 1024). I když bylo 2048 původně vymyšleno pro internetové prohlížeče, okamžitě začaly vznikat různé napodobeniny a spin-offy na operační systémy Android nebo iOS. Mimo jiné vznikly i takové verze, kde jsou čísla nahrazena například všemi tvářemi Doctora Who (ze stejnojmenného britského seriálu) nebo gify s oblíbeným meme Doge.

2048 není náročné na pochopení a poměrně rychle vás začne bavit. Dokonce bývá svou návykovostí často přirovnávána k další oblíbené freeware hře Flappy Bird.

 

 

Zobrazeno 1511 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste