čt., 8. říjen 2015 04:25

Festival Das Filmfest letos slaví desetileté výročí

Praha, Brno, Plzeň - Das Filmfest, festival německy mluvených filmů, se letos bude konat už podesáté. Proběhne ve třech městech. Započne ve středu 21. října v Praze, kde zůstane až do neděle. Poté bude přehlídku poprvé hostit Plzeň - Evropské hlavní město kultury 2015 v období od 26. do 28. října. Přehlídka končí v Brně první listopadový den.

V rámci desátého výroční festival představí sekci Top 10, ve které budou promítat snímky režisérů z Německa, Švýcarska a Rakouska, kteří svými ikonickými filmy přispěli k vývoji světové kinematografie. Další sekce jsou 300' Shorts s krátkometrážními filmy nebo DIE DOKU, která nabídne ty nejzajímavější dokumenty. Filmy z části Terra Incognita budou řešit nezvyklé životní situace hlavních aktérů, například objevování vlastní sexuality nebo pronásledování Interpolem. Das Filmfest Spezial pak českým divákům představí jak velkofilmy, tak i nezávislé snímky z německy mluvících zemí. Celkově se diváci budou moci podívat na více než třicítku filmů.

„Pověstnou třešničkou na dortu pro všechny filmové nadšence bude uvedení němého snímku Nosferatu z roku 1921 v rámci doprovodného programu v kině Ponrepo. Jeho projekci doprovodí živá hudba, kterou speciálně pro tuto příležitost zkomponoval skladatel Jan Rybář,“ prozradila Lucie Čunderliková z oddělení marketingu a propagace.

Festival nabízí i dopolední školní projekce pro obohacení výuky německého jazyka. Pro žáky jsou připravené filmy Who am I - žádný systém není bezpečný, Když jsme snili, Dárek bohů nebo Jsme mladí. Jsme silní. Každý film bude promítaný v původním německém znění s českými titulky.

Das Filmfest pořádá Švýcarské velvyslanectví, pražský Goethe-Institut a Rakouské kulturní fórum ve spolupráci s kiny Atlas a Lucerna a tradičním plzeňským kinem Beseda i kiny Scala a Art v Brně.

Zobrazeno 1978 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:02
Pro psaní komentářů se přihlaste