ne., 14. říjen 2018 21:43

Filmový festival EKOFILM představil téma Voda v krajině

Předávání ceny v kategorii Krátkých filmů Předávání ceny v kategorii Krátkých filmů Zdroj: Oficiální FB stránky EKOFILMu
Brno - Mezinárodní enviromentální festival filmů EKOFILM se letos uskutečnil již po patnácté. Bylo možné zhlédnout více než dvě desítky filmů pod hasthagem #poslednikapka na téma Voda v krajině. Veřejnost se mohla účastnit přednášek a besed o životním prostředí a jeho ochraně.

Od středy do soboty, tedy 10. až 13. října proběhl v Brně čtyřicátý čtvrtý ročník mezinárodního festivalu filmů s tématikou životního prostředí v Evropě. Festival pořádaný Ministerstvem životního prostředí organizovala agentura Key Promotion, Nadace Partnerství a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně. Desítky filmových snímků na téma Voda v krajině představili jejich tvůrci v brněnském kině Scala. Filmy byly rozdělené do čtyř kategorií; krátké filmy, středoevropské filmy, krásy přírody a nesoutěžní filmy. Každá kategorie zpracovala pohledy na enviromentální prostředí trochu jinak. „Festivalové projekce jsou jedinečnou příležitostí vidět to nejzajímavější ze současné české filmařiny k tématu životního prostředí i zahraniční snímky, které se do české distribuce běžně nedostávají,“ uvedl pro týdeník Reflex vedoucí dramaturg festivalu Petr Horák.

Slavnostní vyhlášení vítězů proběhlo v pátek 12. října v Atriu FSS Masarykovy univerzity. V kategorii Krátké filmy zvítězil snímek Každá kapka se počítá. Jako nejlepší středoevropský film pak vyhrál český snímek Archa světel a stínů a vítězem kategorie Krásy přírody se stalo ruské dílo s názvem Medvědi z Kamčatky. Hlavní cenu ministra životního prostředí vydobyl film Děkujeme za déšť od režisérky Julie Dahr.

V porotě zasedal autor bestselleru Budiž voda Seth Siegel, česká režisérka a kameramanka Olga Špátová, izraelská filmová producentka Yael Perlov a polský fotograf Maciej Duczynski. Spolu s nimi vybíral výherní snímky také český kameraman a dokumentarista Martin Čech a realizátorka řady projektů na témata související s ochranou přírody, Blažena Hušková.

EKOFILM nabídl také besedy, diskuze, výstavy a přednášky pro širokou veřejnost i pro školy na témata týkající se životního prostředí a důležitosti vody na naší planetě. Návštěvníci mohli navštívit výstavu Voda pro všechny, která je součástí projektu Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, nebo fotografickou soutěž Příroda – Wildlife pořádanou časopisem Příroda. Doprovodný program pořádaly partnerské firmy a organizátoři festivalu na brněnském Náměstí Svobody ve futuristickém stanu nazvaném EKODÓM, který byl součástí EKOEXPO, vstupní brány do festivalu.

Možnost zviditelnit se dostaly také některé společnosti a jejich inovace a ekotechnologie úzce spojené s životním prostředím. Areál EKOEXPO představil například GREEN DAVID, dynamickou firmu zabývající se úpravou zeleně a zahradní architekturou, nebo SEDUM TOP SOLUTION, specialisty na pěstování rostlin pro zelené střechy.

Zobrazeno 1794 krát
Naposledy upraveno: út., 23. říjen 2018 09:56
Pro psaní komentářů se přihlaste