pá., 1. duben 2022 19:52

Fotbalisté Slavie dál postupují Evropskou konferenční ligou

Fotbalisté Slavie před odvetou proti LASK Linec Fotbalisté Slavie před odvetou proti LASK Linec Zdroj: slavia.cz
Praha - Po loňské cestě Evropskou ligou, kterou zastavil až ve čtvrtfinále Londýnský Arsenal, byla očekávání na pražskou Slavii obrovská i letos. V předkole milionářské Ligy mistrů se utkala s maďarským Ferencvárošem a nikdo si nepřipouštěl, že by český tým mohl prohrát. Venkovní zápas však rozhodly obrovské chyby hráčů Slavie, která prohrála 0:2. Domácí vítězství 1:0 už na postup nestačilo. V předkole Evropské ligy na Slavii čekal polský mistr Legia Warszava. Domácí remíza 2:2 vypadala nadějně, ale odveta byla velmi ovlivněna červenou kartou Tomáše Holeše už ve třetí minutě. Slavia sice vyhrála první poločas, ale po prohře 1:2 se vědělo, že jí letos musí stačit „pouze“ Evropská konferenční liga.

prohra vyvolala rozepře mezi fanoušky i v médiích. Spousta fanoušků se nemohla smířit s tím, že jejich oblíbenci letos budou hrát až třetí z evropských pohárů a volali po tom, aby se letos Slavia soustředila pouze na českou Fortuna ligu. V médiích se pro změnu spekulovalo o poklesu formy Slavie a také o odvolání trenérského týmu, který byl v minulých sezónách úspěšný. „Konferenční liga nás neovlivní. Z ekonomického hlediska může být pro klub nakonec výhodnější, než Evropská, nám šlo spíš o sportovní ambice,“ uvedl trenér Slavie Jindřich Trpišovský pro i.DNES.cz v rozhovoru pouhý den po vyřazení.

V úvodním zápase základní skupiny Evropské konferenční ligy porazili „sešívaní“ Union Berlín bezpečně 3:1 a zdálo se, že skupinou projdou bez zaváhání. V následujících dvou zápasech ale přišla první klopýtnutí a po venkovních prohrách proti Maccabi Haifa a Feyenoordu Rotterdam Slávisté věděli, že v příštích zápasech musí bodovat. Následovala těsná výhra 1:0 proti Haifě a remíza s Feyenoordem. Do posledního zápasu proti Unionu Berlín jela Slavia s početnou marodkou a na venkovní hřiště s vědomím, že pokud prohrají, pohárová Evropa se jich na jaře týkat nebude. Zápas to byl velmi vyrovnaný a po gólech Ivana Schranze a Maxe Kruse remízou také skončil. Slavia postoupila z druhého místa spolu s Feyenoordem do play-off Evropské konferenční ligy.

Během zimní přestávky tým sice opustily dvě velké opory Jan Kuchta a Nicolae Stanciu, ale uzdravila se i většina dlouhodobě zraněných hráčů, jako například David Hovorka, Lukáš Provod nebo Ondřej Kůdela. Los Slavii přisoudil turecký velkoklub Fenerbahce Istanbul. Nezaujatý divák se rozhodně nenudil, dohromady v obou zápasech padlo deset gólů a Slavia postoupila celkovým výsledkem 6:4 do osmifinále. Slávistické fanoušky a trenéry musel potěšit především výkon zimní posily Yiri Sora, který se na postupu podílel dvěma góly a asistencí.

Los byl tentokrát přívětivější jak fotbalově, tak geograficky. Slávisté se 25. února dozvěděli, že odcestují do nedalekého Rakouska, kde se utkají s týmem LASK Linec. Tým trenéra Trpišovského však musel zůstat na pozoru. LASK je sice na první pohled slabším soupeřem než Fenerbahce, ale v této sezóně má rozhodně lepší formu, než turecký klub. Zápas na domácím hřišti Slávisté vyhráli 4:1. Dvěma góly opět zazářil Yira Sor a nic nenasvědčovalo tomu, že by se postup mohl Slavii ještě zdramatizovat. Odvetu v Rakousku začali opět lépe fotbalisté z Prahy a vedli 2:1. Potom však přišly dvě červené karty pro Aihama Ousoua a Srdjana Plavšiče a LASK zápas otočil na 4:3. Po součtu obou zápasů nakonec postoupila Slavia.

Ve čtvrtek 7. dubna čeká na Slavii čtvrtfinále Evropské konferenční ligy a bude to velmi zajímavý zápas. „Sešívaní“ se totiž dočkali odvety proti Feyenoordu Rotterdam, se kterým v základní skupině vybojovali pouze jeden bod. V tomto zápase jim však bude chybět záložník Lukáš Masopust, který se zranil v posledním reprezentačním zápase proti Walesu. Přidá se tak k dalším dlouhodobě zraněným hráčům (Bořil, Ševčík, Oscar, Krmenčík). Zápasu se nezúčastní ani vyloučení Ousou a Plavšič.

Zobrazeno 1097 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. duben 2022 20:12
Pro psaní komentářů se přihlaste