pá., 1. prosinec 2017 16:58

Fotbalový šampionát odstartuje domací Rusko proti Saudské Arábii

Logo mistrovství světa 2018 v Rusku Logo mistrovství světa 2018 v Rusku Zdroj: http://minsvyaz.ru/en/events/34334/
Rusko - Páteční los, který se konal v moskevském Kremlu, rozhodl o rozdělení skupin pro mistrovství světa, které příští rok uspořádá Rusko. Na úvod slavnostního ceremoniálu vystoupil se svým proslovem prezident Ruské federace, Vladimir Putin. Poté jej následoval se svým proslovem prezident FIFA, Gianni Infantino. Celkem se na turnaji představí 32 reprezentací, na dvanácti stadionech v jedenácti pořadatelských městech. Domácí výběr se kromě Saudské Arábie utká ještě s Egyptem a Uruguayí.


Říjnové vydání žebříčku FIFA rozdělilo kvalifikované týmy před losem do čtyř košů. Los týmy rozdělil do osmi základních skupin, ve kterých se nemohly potkat země z jednoho kontinentu s vyjímkou Evropy, která má nejvíce zástupců. Němcům se v cestě za obhajobou titulu postaví Mexiko, Švédsko a Korea. Úřadující evropské šampiony z Portugalska ve skupině vyzvou fotbalisté Španělska, Maroka a Íránu.

Moderování ceremoniálu se ujal bývalý anglický fotbalista Gary Lineker, společně s ruskou sportovní novinářkou Marií Komandnou. Samotného losovacího aktu se chopily fotbalové hvězdy minulosti jako jsou např. Diego Maradona, Gordon Banks, Laurent Blanc, Diego Forlán.


Poprvé se na MS představí týmy Islandu a Panamy, kterým los do skupin přídělil Argentinu, Chorvatsko, Nigérii resp. Belgii, Tunisko, Anglii.

Naopak do Ruska se neprobojovali mistři světa z roku 2006 Italové, kteří v baráži neuspěli proti Švédsku. Pro čtyřnásobné mistry světa to bude vůbec první neúčast na finálovém turnaji od roku 1958.

Na závěrečný turnaj se neprobojovali rovněž bronzoví medailisté z posledního mistrovství světa Nizozemci. V kvalifikačních bojích skončilo Mistrovství světa rovněž pro reprezentaci USA, která obsadila ve skupině až páté místo a nedostala se ani do baráže.

Během turnaje, který se bude konat od 8. června do 8. července, se odehraje celkem 64 zápasů.
 

Zobrazeno 1788 krát
Naposledy upraveno: ne., 3. prosinec 2017 11:06
Pro psaní komentářů se přihlaste