čt., 26. listopad 2020 14:22

Fotbalový svět pláče. Argentina přišla o boha

Ilustrační obrázek - fotbal Ilustrační obrázek - fotbal Zdroj: pixabay.com
Zprávu vydaly média před dvěma dny kolem šesté hodiny večerní. Podle jednotlivých twitterových účtů zemřel jeden z nejlepších fotbalistů v celé historii – Diego Maradona. O dvě hodiny později už byla zpráva ve většině světových médií. Mistr světa roku 1986 zemřel měsíc po svých šedesátých narozeninách.

Bývalý argentinský ofenzivní záložník byl na začátku listopadu hospitalizován a kvůli krvácení do mozku ho lékaři v museli ihned operovat. Nemocnice ho ale po pár dnech propustila s tím, že bude léčit svoji závislost na alkoholu. Jeho zdraví, které bylo silně poznamenané právě alkoholem, drogami a špatnou životosprávou, ho ale zradilo.

Zpráva o jeho úmrtí zasáhla celý svět. V Argentině, kde je hráč považován za boha, vyhlásil prezident země státní smutek trvající tři dny. Na svůj twitterový účet pak napsal dojemný tweet. „Vynesl jsi nás na vrchol světa. Udělal si nás neskonale šťastnými. Byl jsi největší ze všech. Díky, že jsi existoval. Navždy nám budeš chybět.“ K smutným tweetům se přidala i brazilská legenda Pelé, jenž napsala: „Dnes přišla smutná zpráva. Ztratil jsem milého kamaráda a svět přišel o legendu. Je toho spousta co říct, ale prozatím jen - ať Bůh dá jeho rodině sílu. Jednoho dne, doufám, si spolu zahrajeme fotbal v nebi.“

Situaci okomentoval Lionel Messi, který je často spolu s Cristianem Ronaldem označován za nejlepšího fotbalistu všech dob. Argentinci pak taky za maradonova nástupce. „Velmi smutná zpráva pro všechny Argentince a celý fotbal. Odešel, ale neopustil nás, protože Diego je věčný. Nezapomenu na krásné chvíle, které jsem díky němu zažil. Soustrast jeho rodině a přátelům," napsal Messi na svůj twitter. V řádu hodin se přidalo nespočet dalších lidí a klubů, jako například mluvčí SSC Neapole Lombardo, FC Barcelona, Argentinská fotbalová reprezentace a další. Všichni lidi smutní za Maradonovu ztrátu. Hezké gesto předvedla fotbalová Neapol, která včera oficiálně ohlásila, že svůj svatostánek přejmenuje ze současného Stadio San Paolo na Diego Armando Maradona Stadium.

I přes svou kontroverzní osobnost a fotbalový život poznamenaný několika aférami jako byly drogy, alkohol, doping a jiné skandály, byl Maradona jednoznačně jeden z těch nejlepších. Jeho kariéra začala v klubu Argentinos Juniors, pokračovala přes Bocu Juniors a Barcelonu až do Neapole, za kterou fotbalista odehrál 259 zápasů, nastřílel 115 gólů a dvkrát s ní vyhrál italskou ligu, jednou superpohár a jednou Pohár UEFA (tehdejší název pro Ligu Mistrů). Poté ještě krátce hrál za španělskou Sevillu, argentinský Newell’s Old Boys a kariéru zakončil opět v Boce Juniors. Argentinu přivedl na mistrovství světa 1986 ke zlaté medaili, kde ve čtvrtfinále vstřelil gól rukou. Od té doby zná termín „Boží ruka“ celý svět. Na dalším mistrovství světa vybojoval stříbro, stal se šestkrát nejlepším fotbalistou Jižní Ameriky a měl nespočet dalších úspěchů. To byl Diego Maradona.

 

 

Zobrazeno 850 krát
Naposledy upraveno: pá., 27. listopad 2020 18:12
Pro psaní komentářů se přihlaste