út., 1. únor 2011 21:04

Google spustil nový projekt: 3D prohlídku světových galerií

Americká internetová společnost Google spustila svůj GoogleArt Project. Jedná se o internetovou aplikaci, která umožňuje uživatelům z pohodlí svého domova zdarma absolvovat virtuální prohlídku vybraných galerií umění z celého světa.

Projektu se zatím účastní 17 galerií, dá se ale předpokládat, že do budoucna bude číslo mnohem vyšší. Návštěvníci stránek www.googleartproject.com se zatím mohou podívat například do londýnských National Gallery a Tate Britain, amsterdamského Van Goghova musea, petrohradské Ermitáže, tří newyorkských galerií, versailleského paláce a spousty dalších.

Google oslovil i Národní galerii v Praze, ale její vedení se odmítlo projektu zúčastnit. Zájem však projevilo Museum Kampa a tak nakonec Českou republiku v projektu reprezentují jeho interiéry.

Prohlídku je možné absolvovat dvěma způsoby. Prvním z nich je klasické 3D provedení, jaké už známe z předchozí aplikace Googlu Street View, tedy že uživatel může procházet vybranou galerií z jednoho sálu ke druhému a přiblížit se k libovolnému z obrazů. Google ale myslel i na ty, kterým jde pouze o zhlédnutí obrazů, a tak je také možné si rovnou vybrat konkrétní dílo, o které má návštěvník zájem. Milovníky umění jistě potěší i fakt, že obrazy byly nasnímány ve vysoké kvalitě, a mohou si je tedy prohlížet opravdu do detailů.

Zobrazeno 2806 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:40

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste