ne., 2. prosinec 2018 16:13

Vánoce v galerii PLATO

Prostory galerie PLATO Prostory galerie PLATO Zdroj: Foto autorka
Ostrava - Galerii PLATO opět ozdobí netradiční vánoční strom. Umělecké zpracování jedné z nejoblíbenějších tradic se poprvé objeví přímo v prostoru bývalého hobbymarketu Bauhaus. Vánoční strom bude odhalen 5. prosince v 18 hodin. Odhalení stromu také zahájí speciální vánoční program galerie nazvaný Tak ať! Vánoce v PLATO.

Galerie PLATO se bude tento týden opět vracet k oblíbené tradici, kterou připravuje pravidelně od počátku svého působení. A sice k netradičnímu vánočnímu stromu, který navhují a realizují umělci spojení s ostravskou uměleckou scénou. Letošní instalaci připraví Lenka a Ivo Škutovi.

„Tradiční Vánoční strom jsme transformovali v duchovní stánek. Pracujeme s „lacinou" pouťovou estetikou - pouťový stánek, batika, neon, zvací plakát, věštkyně, to všechno působí uměle, ale lidé by se zde měli cítit příjemně,“ vysvětlují své pojetí autoři.

Autoři svou instalaci pojali jako vysoký špičatý stan se svítícím neonem, který návštěvníkům nabídne místo, ve kterém se budou moct zeptat na svou budoucnost věštkyně, která bude pozvaná speciálně pro tuto příležitost.

Nebude chybět ani hudební program o který se tentokrát postará ostravský hudební producent Strachkvas. Akce zahájí vánoční program galerie nazvaný Tak ať! Vánoce v PLATO. Ten nabídne kromě umělecké variace na vánoční strom také řadu aktivit a příležitostí. V průběhu prosince se mohou návštěvníci v galerii zúčastnit workshopu pro rodiny s dětmi vedený umělci, samotnými autory Ivem a Lenkou Škutovými, který se vztahuje k jejich autorské instalaci. Dále pak mohou zájemci navštívit přednášku Zdenky Badovinac nebo využít Geolokalitu PLATO, místo ke sdílení minerálů a polodrahokamů.

Galerie PLATO je ostravská galerie sídlící v budově bývalého hobbymarketu. Jedná se o prostor velký téměř pět tisíc metrů čtverečních, který jen dočasně poslouží jako galerie. Místo tradičních výstav se zde představují umělecká díla tvůrců z České republiky, ale i ze světa. Je zde také základní funkční vybavení galerie a to knihovna, bistro, prodejna, kino či zahrada, které lze už několik let plně využívat. Půjde to do doby, než se konečným sídlem PLATO stanou zrekonstruovaná městská jatka.

Zobrazeno 1418 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 16:15
Pro psaní komentářů se přihlaste