út., 12. listopad 2019 19:08

Hnutí DUHA: Pomozte nám zachránit lesy

Kácení lesů v ČR Kácení lesů v ČR Zdroj: Lesy ČR
Podle hnutí DUHA dřevařský průmysl v České republice každé 3 minuty pokácí les o rozloze jednoho fotbalového hřiště. Právě toto hnutí přichází s výzvou „Zachraňme lesy“. Výzvu může podpořit každý na www.zachranmelesy.cz.

Návrh na změnu takzvaného lesního zákona dohromady podali poslanci Markéta Pekarová Adamová z TOP 09, Radek Holomčík z Pirátů a Eva Fialová z hnutí ANO. Tento návrh prošel v září Poslaneckou sněmovnou a na konci října ho celkem 53 hlasy schválil Senát Parlamentu ČR. Zákon primárně upravuje plánování lovu zvěře v závislosti na stavu lesa. V tomto roce se totiž prokázalo, že přemnožená zvěř v lesích buď spásla nebo poškodila valnou většinu nově vysázených stromků. Senátní Výbor pro hospodářství, zemědělství a dopravu však měl tento zákon ještě doplnit o prodloužení lhůt pro zalesnění a umožnění lovu bez doprovodu. Tyto úpravy se však do konečného hlasování nedostaly.

S řešením přichází hnutí DUHA, které se zaměřuje na úpravu legislativy, jejíž dopady přímo ovlivňují životní prostředí. Přichází s výzvou pro Vládu a Parlament ČR, ke které se může přidat kdokoliv. „Zajistěte nám a našim dětem pestré lesy. Vraťte život zpět tam, kam patří,“ hlásá jejich baner.

Do dneška podepsalo výzvu 62 344 lidí, samo hnutí DUHA si však za cíl dalo alespoň 100 000 podpisů. Celá výzva cílí na mnoho rovin lesní legislativy, například upravuje myslivost, těžbu dřeva v lesích mladších 80 let, národní parky, ale také řeší soukromé vlastnictví lesů.

Zobrazeno 1148 krát
Naposledy upraveno: pá., 15. listopad 2019 16:21
Pro psaní komentářů se přihlaste