so., 10. březen 2018 13:34

Já, Tonya. Největší olympijský skandál 90. let dorazil na stříbrné plátno

Oficiální plakát snímku Já, Tonya (2017) Oficiální plakát snímku Já, Tonya (2017) Zdroj: Oficiální facebooková stránka Bontonfilm
Co vše je člověk schopný udělat pro vítězství? Třeba nechat fyzicky odstranit svého soupeře. Patříte-li mezi fanoušky zimních sportů, jistě vám jméno Tonya Harding není cizí a pokud ano, tím spíše byste měli vyrazit do kina. Tam právě teď startuje životopisný snímek o této krasobruslařce, která se do olympijských dějin zapsala úplně jiným způsobem, než by sama chtěla.

Byla nejlepší sportovkyní ve svém oboru. Jako první Američanka zvládla trojitý axel. Svět si ji ale pamatuje díky jiné kuriozitě, totiž incidentu, který se stal těsně před zimními olympijskými hrami v norském Lillehammeru roku 1994. Tam lidé z jejího týmu teleskopickým obuškem napadli a zranili její tehdejší konkurentku Nancy Kerrigan, aby Tonye zajistili úspěch. Následovalo mediální šílenství, které v té době vyzdvihlo krasobruslení do čela popularity.

Právě o těchto událostech a co jim předcházelo vypráví neotřelým způsobem zmíněný nový film režiséra Craiga Gillespieho. Ten se rozhodl pro kostru příběhu využít rekonstrukce autentických rozhovorů a prokládat je hranými flashbacky. Netypický přístup představuje také bourání čtvrté stěny, kdy postavy promlouvají přímo k divákovi, nebo celkové pojetí snímku coby dramatu s černým humorem.

Jako představitelka Tonyi Harding se ukáže australská herečka Margot Robbie, která svým výkonem dosáhla první nominace na Oscara. Tu sice neproměnila, avšak její kolegyně ve vedlejší roli Allison Janney za ztvárnění její matky svou zlatou sošku získala. Od 1. března se můžete v českých kinech sami přesvědčit zda právem.

Zobrazeno 2116 krát
Naposledy upraveno: pá., 23. březen 2018 16:34
Pro psaní komentářů se přihlaste