po., 14. březen 2016 15:44

Japonský klub přiblíží kulturu Země vycházejícího slunce

Olomouc - Pro všechny, kdo se zajímají o japonskou kulturu, připravil Japonský klub z Katedry asijských studií Univerzity Palackého akci s názvem Japonské jaro. Od 14. do 24. března jim přiblíží život v Zemi vycházejícího slunce prostřednictvím tematických workshopů, přednášek a divadelních inscenací.

Prvním divadelním vystoupením bude hra Kriminálka Kjótó: Boj o světlo! v podání Studentského divadla. Tradiční japonské frašky kjógen a hru Bóšibari a Čidori představí herci Mladého divadla kjógenu ve spolupráci s Muzeem umění v Olomouci. Věrné nastudování her kjógen těchto brněnských umělců japonského i českého původu sklízí uznání i v zahraničí.

Přednášky se zaměří na různé oblasti ze života Japonců, například na japonské školství. Jedním z témat bude i otázka bezdomovectví, porovnání ekonomických a společenských aspektů v Japonsku a v Koreji nebo také zenové vtipy. Mezi přednášejícími budou lektor japonštiny z Katedře asijských studií UP Takajuki Watanabe, vedoucí Japonských studií Ústavu Dálného východu Jan Sýkora, nebo analytik Asociace pro mezinárodní otázky Michal Vodrážka.

V Pevnosti poznání si budou smět návštěvníci prohlédnout i vyzkoušet bojové vybavení. Tradiční techniku tasení meče jim předvede japonský mistr sensei Kindži Nakagawa. Program završí literární večer s předčítaním oblíbených japonských autorů v Ústřední Knihovně UP - Zbrojnice.

Zobrazeno 2192 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:34
Pro psaní komentářů se přihlaste