čt., 14. duben 2016 22:14

Jarní Flora brzy otevře své brány

Olomouc – Olomoucké výstaviště již každoročně na jaře ožívá nejrůznějšími pestrobarevnými květinami. Letos tomu nebude jinak. Jarní Flora tak oslaví již své 37. narozeniny.


Téma letošní Flory zavede návštěvníky do dob nejvýznamnějšího českého panovníka Karla IV. k příležitosti 700. výročí jeho narození. Otce vlasti tak připomene výstava rovnou v její ústřední expozici. „Ústřední expozice výstavy s názvem Karel IV. – Otec vlasti návštěvníkům připomene pomocí symboliky nesčíslného množství barev, tvarů a vůní sedmisté výročí tohoto panovníka, jenž české země přetvořil v kvetoucí zahradu Evropy vrcholného středověku,“ vysvětlil téma výstavy ředitel olomouckého výstaviště Jiří Uhlíř. Návštěvníci se tak mohou těšit na postavy a hudbu ze známého muzikálu Noc na Karlštejně, nebudou chybět ani stylizovaná nádvoří, podium s trůnem, klenotnice s korunovačními klenoty, obrazárna a mnoho dalších.


Stejné téma ponese i každoročně vyhlašovaná floristická soutěž, která jarní Floru tradičně doprovází. „Zadání pro juniorskou kategorii zní svatební kytice nebo dekorace určená pro nesení v ruce a inspirovaná jednou z manželek Karla IV. Seniorští mistři floristé budou vázat kytice určené významnému šlechtici či panovníkovi,“ prozradila garantka výstavy Jana Jirovská. Císaře netradičně, jako evropského průkopníka šlechtění a pěstování, představí také Český zahrádkářský svaz. Nesmí tak chybět expozice například o rozvoji vinařství, chmelařství a sadařství v Českých zemích.


Zajištěný je také bohatý doprovodný program. Vedle samotné výstavy proběhnou i oblíbené Jarní zahradnické trhy, kde na zahrádkáře čeká velká nabídka květin, zeleniny, okrasných rostlin a sazenic. V rámci Hortifarmu si pak mohou zakoupit zahradnické pomůcky a náčiní. Na letní scéně u jezírka nedaleko vstupu do parku při obchodním centru Šantovka pak vystoupí například Petr Rezek, Vinš Duo, časopis Receptář nebo Český rozhlas. Po dobu výstavy se otevřou i sbírkové skleníky a univerzitní botanická zahrada.


Mezinárodní květinová výstava a zahradnický veletrh potrvá od 21. do 24. dubna v parkovém areálu a pavilonech Výstaviště Flora Olomouc ve Smetanových sadech. Na květinových expozicích se podílel Svaz květinářů a floristů ČR, Český zahrádkářský svaz, Svaz školkařů ČR a další domácí a zahraniční pěstitelé.

 

Zobrazeno 2054 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:28
Pro psaní komentářů se přihlaste