pá., 21. září 2018 10:44

Mladý talent poráží legendu. Jeffrey Herlings se stává mistrem světa

Jeffrey Herlings slaví titul Jeffrey Herlings slaví titul Zdroj: MXGP.com
Assen - V kalendáři světového šampionátu MXGP jsou před námi stále dva závody, ale o vítězi je už předem rozhodnuto. Jeffrey Herlings poráží na své domácí trati v Assenu týmového kolegu a devítinásobného mistra světa Antonia Cairoliho, kterému patří druhé místo v tabulce.

Drama na domácí půdě

Velká podívaná vypukla v Nizozemsku sobotním měřeným tréninkem ve 14 hodin. Domácí černý kůň s číslem 84 nepochybil a vyjel si čas 1:33.836, o dvě sekundy rychleji než Shaun Simpson za ním. Mezitím, co v kvalifikační rozjížďce Herlings zopakoval výkon z tréninku, Simpson už se nedokázal udržet mezi nejlepšími a musel se spokojit s devátou pozicí. Druhý projel cílovou čarou Antonio Cairoli, třetí Glenn Coldenhoff.

Především druhý ostrý závod se pak bylo na co dívat. Herlings na startu zaostal a při snaze dotáhnout se na Coldenhoffa spadl z motorky. Zpět na první místo se dostal až po vyhraném souboji s týmovým kolegou z KTM. Oslavil tak nejen 24. narozeniny, ale především svůj první titul mistra světa z nejvyšší třídy. Zapsal se tím mezi velká jména jako Stefan Everets nebo Joël Smets.

Cesta za snem

Když před dvěma lety tým Red Bull KTM factory racing oznámil příchod Jeffreyho Herlinga, který měl na svém kontě tři tituly z nižší třídy MX2, očekával svět motokrosu napínavou sezonu. Skončil tehdy na druhém místě, pouze padesát bodů za zkušeným Antoniem Cairolim. Nyní, o rok později, už se může pyšnit titulem z MXGP.

Svou dobrou formu předvedl v úvodním závodě sezony, kde se z kvalifikačního sedmého místa dokázal probojovat až na čelo závodu. Následující velké ceny se nesly ve stejném duchu, dokud jeho dominanci nenarušila zlomenina klíční kosti. Závod v Ottobianu musel rozjetý Nizozemec vynechat a soustředit se na velký návrat v Lokti. Půlminutovým náskokem a další výhrou potvrdil, že je zpět a musí se s ním nadále počítat.

O třetí místo v konečném pořadí budou bojovat Tim Gajser z týmu Honda Racing a Clement Dessale z Kawasaki. Mírně navrch bude mít Dessale s 645 body, favorizovaný je však jeho slovinský rival, šampion roku 2016. Další závod se pojede v Itálii 30. září. Se závěrem sezony se pak v říjnu rozloučí americký Michigan. 

 

Průběžné pořadí jezdců po 19. kole (17.9.2018):

  1. Jeffrey Herlings (celkový vítěz) 883 b.
  2. Antonio Cairoli 782 b.
  3. Clément Dessale 645 b.
  4. Tim Gajser 625 b.
  5. Romain Febvre 544 b.
  6. Gautier Paulin 541 b.
  7. Glenn Coldenhoff 511 b.
  8. Jeremy Seewer 445 b.
  9. Jeremy Van Horebeek 404 b.
  10. Max Anstie 366 b.
Zobrazeno 1699 krát
Naposledy upraveno: ne., 30. září 2018 13:38
Pro psaní komentářů se přihlaste