pá., 3. prosinec 2021 19:20

Jubilejní Česká hlava klepe na dveře

17. ročník předávání cen Česká hlava 17. ročník předávání cen Česká hlava Zdroj: Mikuláš Křepelka
Právě probíhá 20. ročník soutěže Česká hlava, nejprestižnější soutěže v oblasti vědy a techniky. Hlavní cenu za celoživotní přínos si v minulosti odnesli třeba Jiří Forejt, Martin Hilský či známý olomoucký genetik Jaroslav Doležel. Jména vítězů letošního ročníku se dozvíme už tuto neděli na slavnostním vyhlášení, které bude vysílat Česká televize.

Právě probíhá jubilejní 20. ročník soutěže Česká hlava, které se občas přezdívá také „česká nobelovka". Jde o nejprestižnější ocenění za vědu a výzkum, které v České republice existuje, jeho součástí je navíc finanční odměna ve výši 1 milion Kč. Stejnojmennou soutěž pořádá společnost, pod kterou spadá několik vzájemně provázaných projektů usilujících o popularizaci vědy a podporu české vědecké a technické inteligence. Za jejím zrodem však kupodivu vůbec nestojí vědecká obec, nýbrž skupina umělců vedená Arnoštem Lustigem. Na počátku šlo o soukromý projekt, postupem času se ale přidávaly i státní organizace a od roku 2006 je na základě usnesení vlády hlavní cena udělována premiérem ČR pod názvem Národní cena vlády Česká hlava. Kromě tohoto ocenění za celoživotní přínos se ještě uděluje i několik menších cen spojených obvykle se sponzory – např. Cena Skupiny ČEZ, cena Doctorandus za technické vědy.

Mezi vítěze hlavní ceny České hlavy patří třeba Jiří Forejt, který se věnoval výzkumu v oblasti myší genetiky nebo Martin Hilský, autor překladu kompletního díla Williama Shakespeara do češtiny. V roce 2018 ocenění získal také olomoucký rodák a rostlinný genetik Jaroslav Doležel, který mimo jiné působí jako profesor na katedře buněčné biologie a genetiky Univerzity Palackého.

Laureáti letošního ročníku budou vyhlášeni tuto neděli 5. prosince 2021 na slavnostním galavečeru, který bude moderovat už tradičně Daniel Stach. Akce se uskuteční v prostorách Staré čistírny odpadních vod v Bubenči, předávání cen ale můžete klidně sledovat z pohodlí domova na ČT2 od 21:55.

Zobrazeno 652 krát
Naposledy upraveno: so., 4. prosinec 2021 11:56
Pro psaní komentářů se přihlaste