čt., 5. prosinec 2019 10:46

Karlovy Vary regulují provoz v centru města

Město se snaží snížit počet vozidel v lázeňském centru Město se snaží snížit počet vozidel v lázeňském centru Zdroj: www.zivykraj.cz/
Karlovy Vary – Vysokým počtem vozidel, kterých denně projede lázeňskou zónou několik stovek, už se začíná zabývat vedení města. V současné době čeká na stavební povolení, aby mohlo omezit vjezd do historické části.

Dopravní situace by se po získání stavebního povolení měla zlepšit především v ulici Zámecký vrch. „V této ulici bychom chtěli osadit sloupky, které budou zvednuté v době mimo zásobování. Dopravní obsluha tam bude moct jen na zažádání. Když bude přijíždět, zažádá si o vjezd a spustí se sloupek, který jí umožní cestu,“ objasňuje mluvčí magistrátu Jan Kopál. Podnětem k takovému zásahu byla snaha chránit historické centrum a věnovat více prostoru lázeňským hostům.

Podle jeho slov se ulice poblíž Vřídelní kolonády dá svou frekventovaností přirovnat i některým ulicím v Drahovicích. Statistiky městské policie Karlovy Vary mluví konkrétněji. Jen za minulý měsíc projelo ulicí Tržiště, která následně navazuje na Zámecký vrch, více než 43 000 vozidel. Denní průměr pak uvádí přibližně 1500 aut. Během konání Mezinárodního filmového festivalu v červenci přesahují čísla dokonce 50 000 průjezdů.

Právě díky povolení si město slibuje výrazné změny, které ale ne všem vyhovují. Kromě dopravní obsluhy do obchodů a zdejších hotelů si lidé bydlící v lázeňském centru zkracují ulicí průjezd dále do města. Po vybudování zábran proto budou muset volit značně delší trasu. Jednou z možností se podle mluvčího nabízí ulice Na Vyhlídce. „Samozřejmě si uvědomujeme, že je to nepříjemné pro lidi, kteří bydlí například v okolí Divadelního náměstí a potřebují jet do centra, protože musí objet celé město. I přes to si ovšem myslíme, že je to stále nejlepší možné řešení,“ uzavírá.

Omezený vjezd do historického jádra města není v Karlových Varech žádnou novinkou. Jednorázový vjezd do lázeňského území Karlových Varů je umožněn pouze pro hosty hotelů za účelem vyložení nebo naložení zavazadel v den příjezdu a v den odjezdu. Pro vjezd za jiným účelem je nutné si nechat vystavit za poplatek jednodenní povolení k vjezdu, kterému slouží vyhrazené automaty.

Zobrazeno 1033 krát
Naposledy upraveno: čt., 5. prosinec 2019 18:54
Pro psaní komentářů se přihlaste