so., 12. listopad 2022 21:31

Koruna se vrací, pátá řada míří na Netflix

Pátá řada seriálu Koruna Pátá řada seriálu Koruna Zdroj: https://dnm.nflximg.net/api/v6/2DuQlx0fM4wd1nzqm5BFBi6ILa8/AAAAQZpHz6f5ZTpFFPWO8NS3KR7YslzRE5lANcDkt1RBVOPwAuM58wlZ7YeE1FguhJBSaptuzmelh-1aiD7e_feKQpI1MdkNKUbR-XqZUu_8uYiTZuF9LARPdU47gqMPM-A2nW5XbuhYoBvOJ489f3cKX8Yo.jpg?r=266
Pátá řada seriálu Koruna, z pera scénáristy Petera Morgana se od 9. listopadu přidává do Netflixové knihovny k předchozím řadám. Stejně jako u třetí řady se můžeme těšit na nové tváře a plno zajímavých událostí ze života královny a jejich nejbližších, tentokrát z 90. let minulého století.

Dne 9.listopadu 2022 na Netflix dorazilo pokračování jednoho z jeho nejpopulárnějšího seriálu a to již v páté sérii, která má být dle scénáristy Petera Morgana předposlední. Seriál má na ČSFD 90% a na IMDb 8,7/10 hvězdiček.

Jako tomu bylo u již zmiňované třetí řady, kdy se kvůli věku vyměnila celá herecká eskadra seriálu a Claire Foy (také známá z filmu První člověk) v roli královny, vystřídala kolegyně Olivia Colman (známou i z filmu Železná lady). Obě herečky za role v seriálu získaly několik cen, jako jsou ceny Emmy a další. Od Olivii Colman nyní přebírá korunu Imelda Staunton, známá jako růžová megera, profesorka Umbridgeová z Harryho Pottera. "Jsem poctěna, že tu mohu být a převzít roli královny Alžběty od dvou vynikajících hereček. Zejména úžasné Olivii Colman, a nezapamatovatelnou herečku, která rolí královny seriál začala, Claire foy. Udělám naprosté maximum, abych po předešlých herečkách vysoce nastavenou laťku role udržela," napsala 25. března tohoto roku Staunton na oficiální instagram seriálu. Staunton, coby královna se v seriálu, odehrávajícím se na začátku 90. let 20. století, musí vypořádat s rozvody svých dětí, vyhořením hradu Windsor v roce 1992 a dalšími věcmi. 

Prince Philipa v první sérii hrál herec Matt Smith, který před nedávnem účinkoval také jako princ v sérii konkurenční HBO, Rodu draka. Staršího prince si zahrál ve třetí a čtvrté sérii Tobias Menzies (hrál v GOT), ten poté předal svou roli zesnulého vévody Jonathanovi Pryceovi (Dva papežové). Pryce se také kvůli seriálu musel naučit závodit s koňským povozem. "Jsem to já, všechny scény kde řídím vůz jsou mé, doubléra jsem nevyužil," řekl Pryce pro oficiální podcast seriálu Koruna. 

Postava prince Charlese ztvárněná Julianem Baringem v druhé sérii moc prostoru nedostala, zato v sérii třetí a čtvrté kde ho hrál Josh O'Connor už byla jednou z rolí stěžejních, také za ní byl herec odměněn cenou Emmy a Zlatým glóbem. Od páté série se na obrazovkách ukazuje herec Dominic West (300 - bitva u Thermopyl, Hannibal). West tak provede prince seriálem v jeho nejtěžší době. West hraje v seriálu i s jeho synem, Seannem Westem, který ztvárnil roli mladého prince Williama. 

Dianu, princeznu z Walesu, za svobodna Dianu Spencerovou, hrála Emma Corrin. Lady Di v nejnovější sérii hraje Elisabeth Debicki (Tennet, Krycí jsmeno UNCLE). Právě Dianě je zde věnováno hodně pozornosti, hlavně kvůli jejím mediálním průšvihům, rozpadu jejího manželství, následnému rozvodu a začínajícímu románku s Dodim Al-Fayedem. „Je jedinečně velkolepá. Měl jsem na seznamu jen její jméno,“ vysvětluje Morgan pro magazín Cosmopolitan, proč do role obsadil právě Debicki. Samotná scéna autonehody v seriálu není.

Velkou roli v 5.sérii jako i v celém seriálu hrají  média, zvláště BBC, které vysílalo Dianin rozhovor a další různé světové noviny. 

Natáčení šesté série na chvíli pozastavilo úmrtí ústřední postavy, královny Alžběty. Peter Morgan pro americký server Deadline napsal: „The Crown je milostný dopis pro ni a já prozatím nemám co dodat, jen ticho a respekt. Očekávám, že i my z úcty pozastavíme natáčení.“  Tuto zprávu v Česku zveřejnily Novinky.cz. Její uvedení zatím není jasné. 

 

 

Zobrazeno 479 krát
Naposledy upraveno: čt., 17. listopad 2022 18:44
Pro psaní komentářů se přihlaste