po., 3. prosinec 2018 21:58

Buju Banton bude po 9 letech propuštěn

Buju Banton v ČR Buju Banton v ČR Zdroj: Robert Kiss
Georgie - Buju Banton, vlastním jménem Mark Myrie, král dancehallu devadesátých let se po dlouhých devíti letech vrátí na scénu. Bude totiž už 8. prosince puštěn na svobodu z Georgijského vězení.

Právě ve státu Georgie, v soukromé věznici McRae Correctional Facility, strávil Buju Banton posledních 9 let, kde byl uvězněn po usvědčení z distribuce kokainu. Rozsudek zněl 10 let nepodmíněně, zasloužil si ovšem zkrácení trestu o více jak měsíc.

Buju se narodil roku 1973 v hlavním městě Jamajky, Kingstonu. Svoji hudební kariéru započal již ve 12 letech, kdy se snažil prosadit jako zpěvák se svým uměleckým pseudonymem Gargamel. Později si ho všimla vydavatelství a v roce 1991 se upsal pod Penthouse Records, kde rok poté vydal své první hity „Bogle“ a „Love Me Browning“. V roce 1992 také vydal svůj nejkrontroverznější song s homofobním textem „Boom Bye Bye“, za který byl Buju dlouho komunitou trestán. Za svoji kariéru nahrál nespočet legendárních a nezapomenutelných písní a svým hlasovým projevem překvapil a šokoval celé generace. Proto také nosil přízvisko „Banton“, které se v kultuře reggae traduje po generace a váže se ke konkrétní barvě hlasu (další zpěváci – Burro Banton, Solo Banton, Uwe Banton,…). V ČR se Buju Banton ukázal jen jednou, a to v létě roku 2009, na festivalu Real Beat. Na festivalu se mj. rok poté ukázala i olomoucká reggae kapela HomeBwoyRasta. V hudebních kuloárech se říká, že Buju po svém návratu z vězení uspořádá tour po celém světě, možná se tak podaří si jej naživo poslechnout i Čechům.

Zobrazeno 1547 krát
Naposledy upraveno: st., 5. prosinec 2018 23:39
Pro psaní komentářů se přihlaste