st., 7. prosinec 2022 09:58

Král je mrtev, nechť žije král. Novým majitelem titulu welterové váhy se stal brazilský fantom Kaik Brito

Oktagon 37 Oktagon 37 Zdroj: Oktagon.cz
Ostrava - Oktagon 37 nabídl v Ostravě hned dvě titulové bitvy. Zatímco v pérové váze museli o přidělení titulu rozhodnout rozhodčí, titul welterové váhy měl od začátku až do konce jediného vítěze. Titul si do Gruzie odváží Mate Sanikidze, welterovou váhu ovládl Brazilec Kaik Brito. David Kozma přišel o pás po čtyřech letech a pěti úspěšných obhajobách.

Již 37. turnaj organizace Oktagon se uskutečnil v sobotu 3.12 v ostravské Ostravar aréně. Diváci si přišli na své, z jedenácti zápasů pouze tři skončily na body. K vidění byla hned čtyři ukončení KO, tři TKO a jedno technické ukončení kvůli zranění.

Největšími taháky byly dvě titulové bitvy. O titul pérové váhy do 66 kg se utkal gruzínský Mate Sanikidze s českým mladíkem Jakubem Tichotou. Velmi pohledný zápas odehrávající se převážně v postoji došel až do pátého kola, ve kterém měl navrch Sanikidze. Chvíli to vypadalo, že Tichotu ukončí, nakonec se tak nestalo a o titulu museli rozhodnout bodoví rozhodčí. Arbitři rozhodli o vítězství Sanikidzeho 2-1 na body.

Zlatý hřeb večera přišel lehce po 23. hodině, když se do oktagonu postavil držitel pásu a neoddiskutovatelný král welteru v Česku David Kozma. Vyzyvatelem byl brazilský Kaik Brito. Předpokládalo se, že Brazilec bude mít navrch v prvních kolech a později začne slábnout, a tak se taky stalo. Britův tlak v prvních dvou kolech byl nad síly Kozmy, který schytal několik knockdownů, ze všech se však dokázal zvednout. Ve třetím kole to už vypadalo, že se Kozma opravdu vrátí z mrtvých a rychle unavujícího se Brita nakonec hodí na zem a svede s ním ještě boj až do konce. Brito však trefil čistý spinning backfist přímo na nos a následně několikrát trefil bradu Kozmy. Kozma se sice ještě držel na nohou, šlo však vidět, že je natolik otřesený, že by další rány mohli být životu nebezpečné, a proto rozhodčí zápas ukončil. TKO pro Brazilce, kterým sebral Kozmovi jeho čtyřletou nadvládu.

David Kozma tak přišel o titul, který mu čtyři roky říkal Pane. Pás poprvé získal v roce 2018, kdy porazil v titulové bitvě Gábora Borárose. Následně ho dokázal pětkrát obhájit a to se Samuelem Krištofičem, Matém Kerteszem, Leandrem Silvou, Bojanem Veličkovičem a Petrem Knížetem. Kozma by dle promotérům mohl dostat hned možnost odvety, nejdříve však za několik měsíců, protože se welterová váha na příští rok uzavírá, neboť si Oktagon přichystal pro fanoušky nový formát Tipsport Challenger, který má dobít Evropu.

Společně s hlavním sponzorem Tipsportem Oktagon chystá pyramidový turnaj o 1 milion euro. Turnaj s názvem Tipsport Challenger bude v rámci welterové váhy a představí se v něm hvězdy Oktagonu, ale i hvězdy z celé Evropy. Turnaje se zúčastní 16 bojovníků, z nichž zatím známe pouze první osmičku. Nebudou chybět tituloví vyzyvatelé Leandro Silva, Bojan Veličkovič a Maté Kertesz. Dnes již bývalý král welteru David Kozma, momentální držitel pásu Kaik Brito, němečtí Jungwirth s Eckerlinem a osmičku zakončuje držitel pásu ve střední váze Patrik Kincl. Promotéři mnoho informací zatím tají, prozradili ale datum začátku turnaje. Osmifinálové souboje započnou příští rok 4.3. opět v Ostravar Areně.

Příští turnaj čeká fanoušky MMA na konci roku. 30.12. je naplánovaná bitva o titul ve střední váze mezi Patrikem Kinclem a Karlosem Vémolou. Na turnaji se dále objeví Filip Macek, Losene Keita nebo držitel a obhájce titulu bantamové váhy Jonas Magaard.

Zobrazeno 513 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 17:30
Pro psaní komentářů se přihlaste