čt., 28. duben 2022 18:41

Kunovická společnost Aircraft Industries má po 14 letech českého majitele

Letoun L-410 NG. Letoun L-410 NG. Zdroj: let.cz
Letecký výrobce Aircraft Industries (AI), dříve známý jako Let Kunovice, se po 14 letech vrátí do vlastnictví českého majitele. Existenci společnosti ohrozily protiruské sankce, ruští oligarchové ji proto prodali skupině OMNIPOL.

Většinovým vlastníkem společnosti AI, největšího výrobce civilních letadel v ČR, se roku 2008 stal UGMK Holding (Uralská těžební a hutní společnost) ruských oligarchů Iskandera Makhmudova a Andreje Kozicyna. Výroční zpráva z roku 2020 pak jako 100% vlastníka uvádí ruskou společnost s ručením omezeným OSTOV. Nyní však ruští majitelé prodali 100 % akcií společnosti AI české skupině OMNIPOL. Hodnotu transakce žádná ze stran neuvedla.

Kunovická továrna vyrábí především dopravní turbovrtulové letouny L-410 a L-410 NG, které dlouhodobě nacházely odbyt hlavně na ruském trhu. Kvůli sankcím Evropské unie zavedeným v reakci na Putinovu invazi na Ukrajinu však společnost musela export letadel do Ruska ukončit. Se společností ve vlastnictví ruských miliardářů navíc podle webu Seznam Zprávy odmítali spolupracovat někteří západní subdodavatelé. AI se tak dostala do existenčně nebezpečné situace. Na poptávku po letadlech měla negativní dopad i pandemie, společnost proto již dříve začala hledat nové zákazníky na západních a asijských trzích.

„Velmi vítáme nově uzavřenou dohodu, neboť v současné situaci nepochybně pomůže zajistit naší společnosti, a hlavně našim zaměstnancům, spolehlivé a bezpečné prostředí pro pokračování v další práci. S některými výrobními společnostmi skupiny OMNIPOL dlouhodobě spolupracujeme a přímé zapojení do skupiny naše vzájemné aktivity ještě prohloubí,“ vysvětlila Ilona Plšková, ředitelka AI.

„V současné době zaměstnáváme téměř tisíc zaměstnanců, mezi nimiž jsou lidé z Česka, Slovenska, Ukrajiny, Běloruska i Ruska. Nejsme si vědomi toho, že by mezi námi byl někdo, kdo podporuje napadení Ukrajiny. Na straně demokracie a míru stojíme bez ohledu na národnost majitele,“ uvedlo vedení AI po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Akciová společnost AI, dříve známá jako Let Kunovice, sídlí v kunovické továrně nedaleko Uherského Hradiště. Tam také provozuje neveřejné mezinárodní letiště a zřizuje leteckou střední školu. Tradice letecké výroby v Kunovicích sahá až do roku 1936, kdy v obci vznikl závod strojírenského podniku Škoda.  Po druhé světové válce v továrně začaly vznikat stroje Aero AE 45, C-11 nebo zemědělský letoun Z-37 Čmelák. Výroba devatenáctimístného letadla L-410 probíhá již od začátku 70. let.

Zobrazeno 880 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 20:25
Pro psaní komentářů se přihlaste