pá., 13. duben 2018 22:44

LA Sparks si na draftu WNBA vybrali Reisingerovou

Julia Reisingerová Julia Reisingerová Zdroj: ČBF, Václav Mudra
New York - V noci ze čtvrtku na pátek se v americkém New Yorku uskutečnil už 21. draft basketbalové ženské ligy WNBA. Ve třech kolech si z basketbalových nadějí vybíralo své (snad) budoucí stálice 12 celků. Draft se vždy hodnotí až s odstupem času, ale už nyní můžeme říct, že pro českého fanouška byl nejlepší za posledních 16 let. Julií Reisingerovou si na 35. místě vybral celek z města andělů.  

 

Jedničkou draftu pro rok 2018 se stala A'ja Wilson. Hráčka z Univerzity v Jižní Karolíně, která také letos brala Naismithovu trofej pro nejlepší univerzitní basketbalistku. A'ja Wilson tak bude v letošní sezóně oblékat dres Las Vegas Aces, kam se po minulé sezóně přestěhoval celek San Antonia. Ve 3. kole a na celkové 35. pozici si trojnásobný šampión z Los Angeles, LA Sparks vybral českou basketbalistku Julií Reisingerovou. Ta se tak stala už šestou českou basketbalistkou, která byla draftovaná do slavné soutěže. Sama basketbalistka tomu nejdříve nemohla uvěřit, jelikož vůbec nepočítala, že by si ji někdo vybral. "Byly to šílené pocity. Vůbec jsem nevěděla, jak na to mám reagovat. Myslela jsem si, že si ze mě někdo dělá legraci. Začala jsem tomu lehce věřit až po rozhovoru se svým agentem. Jsem šťastná a momentálně si nedovedu představit, že by se mi mohlo aktuálně stát něco lepšího," svěřila se dvacetiletá basketbalistka.

 

"Žádné signály jsem neměla, byla to pro mě úplná novinka. Nečekala jsem, že by se něco takového mohlo stát. Dneska ráno, když jsem se to dozvěděla, tak jsem byla překvapená. Vůbec jsem s nikým nemluvila a nejednala," sdělila hráčka hájicí barvy španělského celku z Saint Andre. Reisingerová se tak může stát už sedmou českou hráčkou, která okusí palubovky WNBA. Vůbec první byla Eva Horáková (tehdy Němcová). Ta se stala dokonce i členkou All Stars týmu a z českých hráček zanechala nejvýraznější stopu. Dále si pak za mořem zahrály Romana Hamzová, Kamila Vodičková, Michaela Pavlíčková a Zuzana Klimešová. Zatím poslední českou hráčkou byla v roce 2010 Jana Veselá, která strávila za mořem jedinou sezónu v barvách Seattlu Storm. Veselá je také jedinou českou hráčkou, která si zahrála WNBA, aniž by byla draftovaná.

 

Reisingerová nemá zatím nic jisté, přeci jenom Los Angeles kromě ní draftovalo také ruskou pivotku Marii Vadějevovou a v řadách finalistek loňské sezóny působí také dvojnásobná MVP ligy Candace Parker. Ten první krok už však udělala a uvidíme, jestli ji v budoucnu budeme vídat hrát košíkovou za mořem. Další nadějí pro český basketbal v zámoří by mohly být například Petra Holešínská nebo Hana Veselá, jenž obě působí na univerzitách. Zatím nejblíže k tomu měla za poslední léta hráčka USK Praha Kateřina Elhotová. Ta už měla před dvěma lety dokonce i podepsanou smlouvu s Minnesotou, ale do zámoří nakonec ani neodcestovala, protože přišlo těhotenství a narození syna Daniela.

Zobrazeno 1824 krát
Naposledy upraveno: ne., 15. duben 2018 19:34
Pro psaní komentářů se přihlaste