pá., 31. březen 2023 19:25

Lamborghiny: Nový býk už se v ohradě vzpíná, má 1015 koní a jmenuje se Revuelto

Lamborghini Revuelto Lamborghini Revuelto Zdroj: media.lamborghini.com
Italská automobilka Lamborghiny představila 29. března na svých sociálních sítích nového nástupce Lamborghiny Aventador. Supersport s tisícem koní pod kapotou a úderným jménem Revuelto. Vůz je první odpovědí slavné automobilky na evropské volání po elektrifikaci vozů, protože kromě dvanáctiválcového motoru V12 mu sílu dodávají další tří elektromotory.

Lamborghini Aventador trhá asfalt silnicím od roku 2013, samozřejmě v několika verzích a ve faceliftu. Nástupce však ne a ne přijít. To se však 29. března změnilo, protože slavná automobilka, která vznikla jako výrobce traktorů, na svých sociálních sítích představila svůj nejnovější model. Jméno Revuelto (míchaný – překlad ze španělštiny, pozn. autora), jak se supersport jmenuje, pojímá doslova plnou osobnost automobilu, protože přesně to stroj je. Kromě motoru, který nese označení 1015CV V12 s přirozeným sáním, který je kombinovaný s osmistupňovou dvouspojkovou převodovkou, ho pohání ještě tři další elektromotory. Automobil je tak první hybrid, který Lamborghini kdy vytvořilo. Vedle elektrického plug-in HPEV (možnost dobíjet baterii z externího zdroje, pozn. autora) supersport pohání i benzínový motor s obsahem 6,5 litru.

„Chceme být nejinovativnější značkou supersportovních vozů. S novým Lamborghini Revuelto jsme to dokázali znovu. Je to čistý styl Lamborghini: podle designu ho poznáte na míle daleko, “píše šéf designu Lamborghini, Mitja Borket na Twitteru automobilky. Že má Revuelto rodokmen značky je poznat i z výkonu, ze tří elektromotorů a V12 která je klasicky uložena uprostřed, dokáže papírově vymáčknout v základu ohromující stádo až 1015 koní. Z 0 na 100 to má Revuelto za 2,5 sekundy a maximální rychlost je 350 kilometrů za hodinu. V porovnání starší Aventador má pod kapotou 700 koní a z 0 na 100 ho Revuelto překonává o 0.4 sekundy, což je pořádný mezigenerační posun. Krom toho se nový vůz pyšní i nejlepším poměrem hmotnosti k výkonu v celé historii Lamborghini a to 1,75 kilogramů na „koně“.

Další novinkou, kterou si konstruktéři a vývojáři přichystali pro nové majitele je kromě světelného podpisu do Y a zajímavého otevírání dveří vzhůru i třináct jízdních režimů s pohonem všech kol. Samozřejmě také v plně elektrickém režimu. O této informaci se ale vědělo už dříve a to spolu s odhalením karbonové konstrukce, která patřila k ochutnávkám pro informacích lačnící veřejnost.

Jelikož Revuelto zatím není určené k prodeji, tak se neví nic o údajích o spotřebě paliva a emisích, ty jsou zatím ve fázi schvalování. Otázkou bude i cena automobilu. Britský web Carwow přišel s cenovkou 450 tisíc liber, což je v přepočtu něco okolo 12 milionů korun.

 

Zobrazeno 591 krát
Naposledy upraveno: po., 3. duben 2023 18:23
Pro psaní komentářů se přihlaste