čt., 3. březen 2016 16:53

Dokumentární festival Jeden svět bude hledat domov v Olomouci

Olomouc - Organizace Člověk v tísni už sedmnáct let pořádá festival dokumentárních filmů o lidských právech s názvem Jeden svět. Ve dnech 29. března až 2. dubna zavítá festival i do olomouckých kin. Ústředním tématem snímků letošního ročníku bude „Hledání domova“. Na plátnech se představí šestnáct neuvěřitelných avšak pravdivých lidských příběhů.

Prvním snímkem olomoucké etapy festivalu bude film Švédská teorie lásky. Dokument přibližuje historii programu švédských politiků s názvem „Rodina budoucnosti“, který měl spojit rodiny a vytvořit pro občany podmínky kvalitnějšího rodinného života. Po více než čtyřiceti letech od uzákonění programu se však ukazuje, že sociální situace v zemi je opačná. Promítání začně v 16 hodin v kině Metropol.

V 18 hodin v Metropolu festival oficiálně zahají snímek české dokumentaristky Heleny Třešťíkové Mallory. Ten pojednává o problematice drogově závislých matek a jejich snaze skoncovat s návykovými látkami kvůli svým dětem, kterým se snaží zajistit plnohodnotné rodinné zázemí. Příběh o životě Mallory, která je jednou z takových matek, získal cenu za nejlepší dokumentární film nad 60 minut na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech.

Po každém promítání bude následovat debata s režiséry, protagonisty filmů, nebo odborníky na danou sociální problematiku. Všechny filmy bude možné zhlédnout v kině Metropol a v sále Divadla hudby v Muzeu umění. Vstupenky lze koupit přímo na pokladnách kin nebo zarezervovat online. Cena lístků se odvíjí od času promítání, vstupné na projekce se začátkem do 17. hodiny činí 70 korun, vstupenky na pozdější promítání stojí 90 korun.

Zobrazeno 1740 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:25
Pro psaní komentářů se přihlaste