pá., 1. březen 2019 17:31

Red Bull Air Race mění prostředí. Maďarský závod se přesune na jih k Balatonu

Martin Šonka během závodu v Budapešti 2018 Martin Šonka během závodu v Budapešti 2018 Zdroj: airrace.redbull.com
Balaton, Maďarsko - Dvanáctiletá tradice závodu RedBull Air Race v centru Budapešti se přeruší tento rok. Už na začátku února oznámil starosta hlavního města István Tarlós, že smlouvu pro hostování prestižního závodu pro rok 2019 neprodlouží. Nyní našla organizace náhradu a Maďarsko tak z nového kalendáře nezmizí. Fanoušci sportovního létání budou mít možnost zhlédnout bitvu s časem nad největším jezerem ve střední Evropě.

Necelý měsíc od prohlášení starosty Tarlóse, že neplánuje kvůli nepořádným fanouškům a složitému uzavření ulic města prodloužit smlouvu s RedBull Air Race, se objevil nový zájemce. Město Zámardi se dvěma tisíci obyvateli, které leží na pobřeží jezera Balaton, převzalo jednání po Budapešti. „Město Zámardi má přes patnáct let zkušeností s pořádáním profesionálních venkovních akcí a perfektně se hodí pro pořádání závodu Red Bull Air Race," vyjádřil se ke změnám Erich Wolf, generální manažer pořádající organizace. „Jsme potěšeni, že můžeme poskytnout místo pro konání soutěže, připravíme program na celý víkend, který si užije celá rodina," reagoval na schválení starosta města Gyula Csákovics. 

Na tiskové konferenci v Praze koncem minulého roku pronesl mistr světa Martin Šonka, že sport má navrch svou neomezenou možností, kde se jednotlivé závody mohou konat. Není podle něj závislý na oválech, jako například seriál Formule 1. Jednotlivé pylony se dají postavit takřka kdekoliv, pokud vyhovují a odpovídají podmínkám. To je podle jeho slov výhodou sportu. Také on překvapivé prohlášení o změně místa konání maďarského závodu sdílel na sociálních sítích. „Plavky, osušky a opalováky s sebou," vtipně komentoval na svém instagramu. 

Balaton přivitá příznivce sportu 13. a 14. července v polovině sezóny a bezpochyby přiláká také české fanoušky Petra Kopfsteina a Martina Šonky, který bude chtít obhájit loňský titul. 

Zobrazeno 1421 krát
Naposledy upraveno: so., 2. březen 2019 17:13
Pro psaní komentářů se přihlaste