pá., 20. říjen 2017 13:42

Manolo Blahnik přivezl svou výstavu bot do Prahy

Art of shoes Art of shoes Zdroj: Ticketstream.cz
Praha - Museum Kampa má na ukázku legendární obuv od slavného návrháře Manola Blahnika. Výstava The Art of Shoes probíhá v pražském muzeu od 11. srpna do 12. listopadu. K prodeji jsou jednorázové vstupenky, které platí po celou dobu konání. Otevírací doba je od desíti do osmnácti hodin každý den. 

Výstava proběhla v Miláně v Paláci Morando a Státním muzeu Ermitáž v Petrohradě. Praha se stala další evropskou metropolí, kde akce The Art of Shoes probíhá. Výstava obsahuje 45 let práce slavného návrháře, k vidění je 212 párů bot a 80 návrhů, které odrážejí jeho tvorbu od 70. let až po současnost. Na konci si mohou návštěvníci prohlédnout originální kolekci bot Marie Antoinetta, kterou navrhl spolu s Marií Canonero, která dostala Oscara za film Marie Antoinetta. Výstava má za cíl ukázat, jak jde propojit umění a pohodlí na každém páru bot. Na zahájení byl přítomný sám Manolo Blahnik, který přijel ve skvělé náladě. „Je to pro mě silný zážitek být tady, protože je to země mého otce a on sem nesměl několik let a já mu to chci splatit, dal mi život a jsem z poloviny Čech. Je to jako splněný sen,“ řekl na zahájení. Po něm promluvila i kurátorka výstavy Christina Carillo de Albornoz.

Manolo Blahnik pochází z Kanárských ostrovů, jeho otec byl Čech a matka Španělka. Od dětství ho zajímala móda, jeho přáním bylo vystudovat divadelního výtvarníka. V roce 1971 se setkal v New Yorku s Dianou Vreeland, která se později stala šefredaktorkou Vogue. Začal se věnovat módní pánské obuvi, ale ta jeho tvorbu omezovala a Manolo přestoupil k tvorbě dámské obuvi a otevřel si svůj první butik v Londýně. Jeho originální styl se brzy stal základem úspěchu, charakteristický pro jeho tvrobu je jehlový podpatek, který byl na tu dobu velice modní. Blahnik začal svým originálnim stylem obuvi  obouvat přední osobnosti Anglie, jeho stálou zákaznicí byla Lady Diana a Madonna.

Do Ameriky pronikl až v roce 1978, protože vytvořil kolekci pro slavný obchod Bloomingdale’s, který získal svou popularitu díky americkému seriálu Přátelé. Samotný návrhář se proslavil díky americkému seriálu Sex ve městě a jeho hlavní představitelce Sarrah Jessice Parker neboli Carrie. Inspiraci nachází v každodenním životě, stále spolupracuje s celebritami jako jsou například Naomi Cambell, Victoria Beckham nebo Kate Moss.

Zobrazeno 1688 krát
Naposledy upraveno: út., 31. říjen 2017 13:56
Pro psaní komentářů se přihlaste