po., 25. duben 2022 15:56

Mattel nadělil královně Alžbětě II. k narozeninám vlastní panenku

Panenka Barbie připomínající britskou královnu. Panenka Barbie připomínající britskou královnu. Zdroj: Mattel
Britská královna Alžběta II. slaví 96. narozeniny. Mattel proto na její počest uvedl na trh panenku Barbie, která panovnici připomíná. Limitovanou edici zájemci krátce po vydání vykoupili.

Nejen Velká Británie v minulých dnech slavila 96. narozeniny královny Alžběty II.. Nejdéle vládnoucí britská panovnice na trůn usedla 6. února 1952, letošní oslavy se proto nesou i ve znamení platinového výročí její vlády. Alžběta II. je hlavou patnácti států Commonwealthu, mezi něž mimo Velkou Británii patří třeba i Kanada, Austrálie nebo Jamajka. Do politiky však zasahuje jen zcela výjimečně, její úloha je převážně ceremoniální. Britská panovnice stojí také v čele anglikánské církve.

Loni v dubnu svět zasáhlo úmrtí královnina chotě, prince Filipa. Sama královna se poslední dobou kvůli zdravotním problémům účastní akcí na veřejnosti jen zřídka. Přestože Alžběta II. slaví narozeniny 21. dubna, hlavní část oslav tradičně proběhne až létě, kdy se očekává přívětivější počasí.

Americký výrobce hraček Mattel při příležitosti narozenin Alžběty II. vydal sběratelskou panenku, jež britskou panovnici připomíná. „Barbie oslavuje nejdéle vládnoucí panovnici v britské historii, Její Veličenstvo královnu Alžbětu II., a její mimořádné panování, jež vedla s nezměrnou oddaností k povinnosti a životu ve službě,“ uvedla společnost.

Panenku, kterou značka nabízí v přepočtu za 1690 Kč, se podařilo rychle po jejím vydání vyprodat. Autorem návrhu je Robert Best, designér sběratelských kolekcí Barbie. Figurku zdobí slonovinová róba a modrá šerpa s řády, set doplňuje také korunka a další věrně vyobrazené šperky.

 

Zobrazeno 498 krát
Naposledy upraveno: út., 26. duben 2022 10:04
Pro psaní komentářů se přihlaste