čt., 12. listopad 2015 16:19

Šternberk opět vyjádří poděkování svým významným občanům

Šternberk - Každý druhý rok se ve Šternberku koná předávání Ceny města, kdy za své zásluhy získají osobnosti či různá uskupení zasloužené ocenění. Letos tento slavnostní den připadl na neděli 15. listopadu. Následně město vzpomene na skutky dávných předků u příležitosti Dnů rodu Šternberků.

Od doby, kdy první vyznamenané šternberské osobnosti získaly Cenu města, uplynulo už třináct let. Plaketu tehdy poprvé převzaly za činy, které městu přispěly v lékařské, sportovní či kulturní oblasti. Ocenění byli tři - Josef Knopf za kulturní přínos a za zpřístupnění Handkeho galerie v prostorách bývalého kláštera, Vlasta Hlůzová za přínos v oblasti regionální historie a Vít Jedelský, který ve Šternberku položil základy tradice neurologie.

Při dalším předávání počet stoupl na dvojnásobek a u tohoto čísla zůstal dodnes. Výjimkou byl pouze rok 2009, kdy město udělilo o tři plakety více. Jelikož je to velice významná společenská událost, odehrává se v prostorách Státního hradu Šternberk. Stejně tomu bude i letos, v Hodovní síni předají pamětní dar a vyjádří svůj obdiv nominovaným nejvyšší představitelé města.

Cenu města převezmou Rudolf Lhotský za přínos v oblasti motorového sportu, AMK Ecce Homo Šternberk za významný přínos v oblasti sportu a výchovy, Vilém Zlamal za celoživotní přínos v oblasti kultury, Petr Zajíc za společenský a ekonomický přínos městu, Liběna a Josef Beranovi za přínos v oblasti ochrany a propagace přírody a Pionýrská skupina Plejády Šternberk za dlouholetý přínos v oblasti práce s dětmi a mládeží.

Zobrazeno 2425 krát
Naposledy upraveno: so., 24. únor 2024 22:32
Pro psaní komentářů se přihlaste