st., 7. prosinec 2022 20:25

Mistrovství světa v Kataru má za sebou osmifinále. O překvapivé výsledky opět nebyla nouze.

Mistrovství světa v Kataru Mistrovství světa v Kataru Zdroj: https://www.sport.cz/clanek/fotbal-ms-kritika-nekritika-sef-fifa-je-z-prubehu-ms-v-kataru-nadseny-3826017
Ze svých skupin postoupilo do vyřazovacích fází největšího fotbalového turnaje 16 týmů. V osmifinále jsme byli svědky zajímavých zápasů, napínavých až do poslední minuty. Za největší překvapení však musíme označit vyřazení Španělů, kteří nedokázali najít recept na Marockou obranu a s turnajem se rozloučili dřív, než očekávali.

Nizozemsko (3) – (1) Spojené Státy Americké
Nizozemci, kteří vyhráli svou skupinu a turnajem zatím prochází bez problémů vletěli do zápasu velmi aktivně a už v desáté minutě po krásné zpětné přihrávce Dumfriese rozvlnil síť Depay. Branka sice Američany nakopla, ale proti výborné defenzívě soupeře nedokázali nic vymyslet, a naopak znova inkasovali. Skvělý Dumfries prakticky totožnou přihrávkou jako u první branky nachystal míč pro Blinda, který neměl problém v nastavení první půle uklidit míč do sítě. Američané se nevzdávali a do druhého poločasu vlétli s vidinou obratu. V 76. minutě se jim dokonce podařilo po šťastném odrazu od Wrighta snížit. Nizozemce ovšem o pět minut později uklidnil muž zápasu Dumfries, který si našel míč na zadní tyči a přesnou střelou nedal gólmanovi šanci. Američané se ještě snažili smazat manko, to se jim ovšem nepodařilo a zápas tak skončil 3:1.

Argentina (2) – (1) Austrálie
Hned od začátku zápasu bylo jasné že favorizovaní Argentinci mají herně na vrch, ale Australané je dlouho nepouštěli do žádných příležitostí. Až v 35. minutě se dostal ke střele uvnitř velkého vápna Messi a prudkou střelou na vzdálenější tyč otevřel skóre. Ani v druhém poločase se obraz hry moc nezměnil a Australané stále bránily. V 57. minutě po chybě australského brankáře zvyšoval na 2:0 pro Argentince Álvarez a zápas se zdál být rozhodnut. Hráči Austrálie ale tato branka namotivovala a tlačili se do útoku a odměnou jim byla branka. Vlastní gól si připsal Fernandez, když nešťastně tečoval střelu soupeře za záda brankáře. Argentinci se závěrečnému tlaku Australanů ubránili a zvítězili 2:1.

Japonsko (1) – (2) Chorvatsko
V zápase bez výrazného favorita jsme v první půli viděli taktickou bitvu a oba týmy se soustředily na to, aby neinkasovali gól. To se jim taky dlouho dařilo. Až dvě minuty před přestávkou se povedlo Japoncům skórovat. K odraženému míči uvnitř pokutového území se dostal Maeda a prostřelil brankáře. Chorvati na vyrovnání ovšem nečekali dlouho a v 55. minutě po hlavičce Perišiče Mohli slavit. Zápas se vrátil do taktické fáze a na vyloženou gólovou příležitost jsme čekali marně. Proto se zápas dostal až k penaltám, ve kterých zazářil brankář Livakovič, který Japoncům vychytal hned 3 penalty a poslal tak Japonce domů. Rozhodující penaltu proměnil Pašalič.

Brazílie (4) – (1) Jižní Korea
Brazilci vletěli do zápasu jako uragán a už v sedmé minutě se mohl radovat Vinicius když pěknou střelou překonal gólmana. Jen o pár minut později mohli Brazilci opět slavit. Navrátilec do sestavy Neymar skóroval z pokutového kopu a s Korejci to začalo vypadat bledě. Představení Brazílie vylepšil brankou také ve 29. minutě Richarlison a jen o pár okamžiků později zvyšoval už na 4:0 Paqueta. Do druhého poločasu nastoupili Korejci aktivněji a bylo na nich vidět, že nechtějí odjíždět z turnaje z debaklem. V 76. minutě snižoval na konečných 4:1 krásnou střelou z voleje Seung-Ho.

Anglie (3) – (0) Senegal
Senegal nastoupil do utkání zatažený v obraně a nechal Angličany, aby se snažili proniknout do jejich tvrze. To se Anglii nedařilo, a naopak Senegal hrozil z protiútoků, které zneškodnil brankář Pickford. Ve 38. minutě ale našel mezírku v obraně Afričanů Bellingham a přesným pasem našel Hendersona, který uklidil míč do sítě. Před koncem první půle slavili Angličané ještě jednou, a to po gólu Kanea, kterého přesným pasem našel Foden. Senegal o poločase vystřídal hned tři hráče, ale ani to nepomohlo. V 57. minutě se prosadil Saka a zápas pokračoval velmi klidně. Senegalci se snažili vstřelit aspoň branku, ale organizovaná obrana Anglie jim to nedovolila a zápas tak skončil 3:0.

Francie (3) – (1) Polsko
Francie, jakožto favorit na vítězství celého turnaje první poločas herně vůbec nezvládla a jen se štěstím neinkasovala, a naopak díky brance Girouda šla do kabin s jednogólovým vedením. Giroud brankou předskočil Henryho na pozici nejlepšího střelce Francouzské reprezentace. Druhá půle už patřila Francouzům, zejména Mbappému, který vstřelil dvě branky a v první minutě nastavení zvyšoval už na 3:0. V deváté minutě nastavení z pokutového kopu na konečných 3:1 snižoval Lewandowski.

Maroko (1) – (0) Španělsko
O největší překvapení se postarali Maročané. Proti Španělům se zatáhli na vlastní půli a díky skvěle organizované defenzívě pustili Španěly jen do malého množství šancí, proti kterým se ovšem vyznamenal brankář Maroka Bono. Naopak sami se pouštěli do rychlých protiútoků, které dělali Španělům velké potíže. Španělé, jak mají ve zvyku, drželi míč na svých kopačkách drtivou většinu zápasu, ale nebylo jim to vůbec nic platné. Po dvou bezbrankových poločasech přišlo na řadu prodloužení. Významnou roli v něm odehrál Sarabia, který nastoupil na poslední minuty zápasu a ve 120. minutě nastřelil ve slibné příležitosti tyč. Branky jsme se nedočkali, a tak se šlo na penalty. V nich opět ukázal svoji kvalitu Marocký brankář, který nedovolil Španělům ani jednou skórovat. Rozhodují penaltu si vzal na paškál Hakimi, který na styl Tondy Panenky podkopl míč do středu brány a podtrhl tak historickou výhru Maroka.

Portugalsko (6) – (1) Švýcarsko
Trenér Portugalců Santos se rozhodl poslat na hrot útoku místo, na turnaji špatně hrajícího Ronalda, mladičkého Ramose. Tento tah se ukázal jako naprosto geniální a Ramos se za důvěru trenérovi odměnil v 17. minutě, kdy krásnou střelou překonal Švýcarského brankáře. Ještě v prvním poločase zvyšoval nestárnoucí Pepe po rohovém kopu na 2:0. Do druhé půli nastoupili Portugalci s obrovskou chutí a už v 55. minutě vedli po druhé brance Ramose a úniku Guerreira 4:0. Hned v zápětí snížil hlavičkou Akanji, ale Portugalský válec to nezastavilo a v 67. minutě Ramos zkompletoval hattrick. Na konečných 6:1 zvyšoval v nastavení Leao.

Zobrazeno 511 krát
Naposledy upraveno: čt., 8. prosinec 2022 21:55
Pro psaní komentářů se přihlaste