po., 3. říjen 2016 11:07

Na Zelenou horu se po sedmdesáti letech vrátily zvony

Žďár nad Sázavou – Poutní kostel Svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře je dominantou města Žďáru nad Sázavou. Památka, zapsaná na seznamu UNESCO, však za druhé světové války přišla o všechny své zvony. Ty se teď  do kostela vrátily. První zacinkání mohli lidé slyšet na konci září.

Na Zelené hoře jsou nyní  celkem tři zvony. Z ambitu lze zaslechnout svatého Vojtěcha a Zdislavu, hlavní zvon dostal jméno svatý Cyril a Metoděj. Dodavatelská firma zvony dokončila už v dubnu. Od té doby až do konce záží byly všechny tři kousky vystavené v kostele. „Zazvonili jsme na ně několikrát už dole, ale to není ono," řekl Deníku při stěhování zvonů kněz a správce kostela Vladimír Záleský. Přímo v kostele novým zvonům také požehnal biskup Vojtěch Cikrle.

Samotné zavěšení zvonů se protáhlo především kvůli problémům se statikou a nedostatku místa v kostele. Hlavní zvon musel být do věže přinesen ručně, protože jeřáb se do zvonice nedostal. Pozici zvoníka na Zelené hoře nikdo neobsadí, vše bude ovládat elektronika.

Poprvé se zvony rozezněly v neděli 18. září v 17 hodin, kdy si je přišly poslechnout desítky lidí. Na Zelené hoře v tu dobu probíhal také doprovodný program, například koncert žesťového kvintetu. Od této chvíle již celá trojice vyzvání pravidelně.

Žďárská farnost na zvony zaplatila kolem 350 tisíc korun. Pomohli však soukromí dárci z řad věřících, místní továrna Žďas, město Žďár nebo kněží z celé brněnské diecéze.

Zobrazeno 2130 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:43
Pro psaní komentářů se přihlaste