so., 27. listopad 2021 19:38

Naše michelinské hvězdy zůstávají stejné. Titul obhájily dvě pražské restaurace

Michelinský průvodce Michelinský průvodce Zdroj: https://www.france24.com/en/europe/20201221-bully-for-borscht-michelin-guide-to-restaurants-will-launch-in-moscow-in-2021
Michelinskou hvězdu už několik let drží dva pražské podniky a letos tomu není jinak. Výborně se také ale dařilo dalším pěti restauracím, které se dostaly do výběru Bib Gourmand, což je kategorie, která značí dobré jídlo za dobrou cenu.

Toto ocenění je snem každého kuchaře. Každý rok se hodnotí restaurace po celém světě a opravdu ty nejlepší z nich se mohou pyšnit michelinskými hvězdami. Hvězdy jsou celkem tři a čím víc jich je, tím větší je kvalita a prestiž podniku. Jedna hvězda označuje velmi dobrou restauraci, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která vážně stojí za návštěvu a tři hvězdy označují výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cenu. Od roku 1995 oceňuje michelinský průvodce také restaurace, které nabízí jídlo za dobrou cenu, dnes nazývanou cenou Bib Gourmand. Tyto podniky nesmí mít v menu nabídku, která přesáhne částku 28 pencí. V průvodci nalezneme také restaurace, které nemají žádnou cenu, ale hodnotí se na stupnici příborů. Tato stupnice je určena pro hodnocení příjemného prostředí a kvality restaurace a nepožaduje vysokou kvalitu kuchyně.

Michelinský průvodce letos vytipoval celkem 27 pražských restaurací, kde titul obhájili dva favoriti - restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Podle šéfkuchaře restaurace Field Radka Kašpárka je obhájení hvězdy důkazem toho, že i přes pandemii dokázali udržet kvalitu a ustát těžké období. Za podporu poděkoval spolumajiteli Miroslavu Noskovi. „Měli jsme půl roku zavřeno a povedlo se nám udržet náš skvělý tým, na to jsem pyšný. Z obhajoby mám obrovskou radost, děkuji všem svým kolegům, ta hvězda je pro vás všechny!“ doplnil šéfkuchař. Radost má ale také tým druhého oceněného podniku. „Děkujeme Michelin Guide, že nám hvězdu znovu dali. A druhý dík patří našim zaměstnancům, kteří odvádějí skvělou práci,“ uvedl šéfkuchař Oldřich Sahajdák.

Vlídná slova ředitele průvodce Gwendala Poullennec, který vidí v Praze kulinářskou pestrost a dynamickou kulinářskou scénu, zahřála všechny majitele restaurací u srdce. Přes tyto slova chvály bohužel nikdy nebyly oceněny české podniky více než jednou hvězdou. Mnohem víc se ale Česku daří v kategorii Bib Gourmand, kdy tuto pozici obhájili podniky Na Kopic, Divinis a Eska. Nově do kategorie přibyly The Eatery a Dejvická 34, naopak Sansho šéfkuchaře Paula Daye kategorii opustilo.

Zobrazeno 495 krát
Naposledy upraveno: so., 27. listopad 2021 21:45
Pro psaní komentářů se přihlaste