ne., 21. listopad 2021 13:02

Návrat do České republiky? Tereza Hlůšková byla po 4 letech zproštěna viny

Tereza Hlůšková po zproštění obžaloby Tereza Hlůšková po zproštění obžaloby Zdroj: Profimedia
Tereza Hlůšková, která byla v Pákistánu odsouzena na 8 let a 8 měsíců za pašování drog, bude propuštěna. Dne 1. listopadu 2021 proběhlo v Láhauru odvolávací řízení. Podle pákistánského práva nebylo plně prokázáno, že by Tereza Hlůšková byla tou, kdo drogy pašoval, řekl její advokát Saif ul Malúk. Přesný termín propuštění a návratu do České republiky zatím není znám.

Jak to všechno začalo ? 

Tehdy 21letá Tereza přiletěla do Pákistánu kvůli modelingu a studiu Islámu, ale 10. ledna 2018 byla zadržena na mezinárodním letišti v pákistánském Láhauru. Důvodem k zadržení bylo necelých 9 kg heroinu, které se měla snažit propašovat ve svém kufru. Pákistánský zpravodajský portál UrduPoint již dříve uvedl, že drogy by měly na černém trhu hodnotu asi 150 milionů pákistánských rupií ( 19,5 milionu Kč ). Sama ale tvrdila že je nevinná. Drogy jí prý údajně někdo podstrčil. Od zatčení strávila 15 měsíců ve věznici Kot Lakhpat. V roce 2019 byla odsouzena na 8 let a 8 měsíců za údajné pašování heroinu. V září 2019 proběhlo první neúspěšné odvolací řízení a další bylo neustále odkládáno. Nepřestávala ale bojovat a nakonec se dočkala vítězství.

Podmínky v pákistánském vězení 

Naprostá absence lékařů, neexistující soukromí, mizerné jídlo, přelidněnost a nemoci šířící se vzduchem. Ve věznicích neexistují oddělené cely pro nezletilé dívky,  klasické toalety či koupelny. V jedné z věznic zdi koupelen nedosahují ani výšky jednoho metru. Ženská věznice Kot Lakhpat má kapacitu jen pro 30 až 40 žen. Ve skutečnosti je jich tam dvakrát víc. Podmínky jsou velmi složité. V létě dosahují teploty až 48 °C, v zimě klesají až ke 2 °C a v době monzunových dešťů je vlhkost vzduchu až 80 %. 

"Na základě výslovného přání rodiny, další postup směrem k jejímu návratu už komentovat nemůžeme. Detaily v tuto chvíli nebudeme sdělovat," dodala mluvčí ministerstva zahraničních věcí Eva Davidová. Tereza tedy bude muset ještě pár nocí v tomto zařízení přečkat. Poté ale přichází zasloužená odměna - návrat za rodinou do rodné země a po dlouhé době nádech čerstvého vzduchu svobody. 

Zobrazeno 1260 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. listopad 2021 13:18
Pro psaní komentářů se přihlaste