po., 7. březen 2016 00:08

Nejčtenější deník Turecka převzala vláda. Policie rozháněla protesty

Turecko - Nejčtenějšího opozičního deníku Zaman se v pátek zmocnila vláda. Učinila tak na základě soudního příkazu, podle kterého by současné vedení deníku měli nahradit státní správci. Ještě ten den se před redakcí deníku shromáždily stovky lidí, aby daly najevo svůj nesouhlas.


Lidé se sešli před redakcí a kromě tureckých vlajek s sebou nesli i nápisy jako "Ruce pryč od mých novin". Dav však začala za použití vodních děl a slzného plynu rozhánět policie, aby se dostala dovnitř redakce.
Další den protesty neustaly a celá situace se opakovala. Kromě toho ale na povrch začaly vyplouvat další informace. Byl například propuštěn dosavadní šéfredaktor Abdulhamit Bilici. "Poslední tři čtyři roky se stává zlozvykem, že kdokoliv, kdo hovoří proti vládní politice, čelí buď soudům, vězení nebo takovéto vládní kontrole," vyjádřil se bývalý šéfredaktor pro server Vice.
Jiný názor má ale premiér Turecka Ahmet Davutoglu. Ten pro BBC uvedl, že "převzetí bylo legální, nikoliv politické".
První "vládní" vydání deníku, které vyšlo v neděli, mělo na titulní straně prezidenta Erdogana. Článek pojednával o Erdoganově návštěvě mostu vedoucí přes Bospor, který se nyní staví. "Pokud někdo přemýšlel, zda se chystají závažné změny v tónu nebo redakčním postoji Zamanu, v neděli ráno dostal svou odpověď," napsal korespodent Al Jazeery Mohammed Jamjoom.
Situace v Turecku ohledně svobody tisku je dlouhodobě špatná. Organizace Freedom House vede turecký "stav tisku" jako nesvobodný. Výtky mají i další organizace včetně Repotérů bez hranic.

Zobrazeno 1711 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:33
Pro psaní komentářů se přihlaste