út., 18. říjen 2016 21:58

Nejdůležitější politici Česka se distancovali od setkání s dalajlámou

Dalajláma Dalajláma Zdroj: Christopher Michel / https://www.flickr.com/people/50979393@N00
Praha - Hlavní představitele našeho státu nenechala chladné dalajlámova návštěva České republiky, ani jeho následné setkání s některými politiky. Prezident Miloš Zeman spolu s premiérem Bohuslavem Sobotkou, předsedou Senátu Milanem Štěchem a předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčekem vydali prohlášení, ve kterém se od těchto setkání distancují.

„Jako nejvyšší ústavní činitelé České republiky chceme společně zdůraznit, že naše země při naplňování své dlouhodobé politiky vůči Čínské lidové republice vychází z principů strategického partnerství mezi oběma zeměmi a ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí,“ stojí v první části prohlášení. V druhé části pak politici sdělují, že „osobní aktivity některých českých politiků nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky a považovali bychom za nešťastné, aby takto byly kýmkoliv vnímány.“ Odkazují tak především na ministra kultury Daniela Hermana, který se s dalajlámou setkal. Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček toto setkání také okomentoval. „Ministr kultury D. Herman a spol. dali přednost mediální slávě před zájmy České republiky a jejích občanů,“ napsal na svém Twitteru.

Dalajláma Českou republiku navštívil v rámci akce Forum 2000. V pondělí vystoupil v Praze na Hradčanském náměstí, na kterém ho přivítal početný dav. O víkendu zase navštívil Slovensko, kde se setkal s tamějším prezidentem Andrejem Kiskou.

Celé prohlášení je možné přečíst zde.

Zobrazeno 2203 krát
Naposledy upraveno: pá., 21. říjen 2016 13:49
Pro psaní komentářů se přihlaste