pá., 19. listopad 2021 13:10

Nepříznivý vývoj pandemie neumožní ani letos uskutečnit vánoční trhy v tradiční podobě

Tradiční vánoční trhy v Olomouci Tradiční vánoční trhy v Olomouci Zdroj: olomouc.eu
Olomouc - Zhoršující se epidemiologická situace neumožní už druhý rok v řadě, aby se vánoční trhy v Olomouci uskutečnily v tradiční podobě. Trhy měly původně začít v pátek 19. listopadu otevřením stánků. Samotné slavnostní zahájení a rozsvícení stromku bylo naplánováno o dva dny později. Organizátoři jsou však nuceni udělat změny. Vánoční trhy budou! Ale bez doprovodného programu a slavnostního rozsvěcení stromu.

Olomoucké vánoční trhy patří mezi nejnavštěvovanější v České Republice. Sjíždějí se na ně nejen čeští občané, ale také zahraniční turisté. "Loňský rok však spoustu věcí změnil a to nejhlavnější, v co všichni doufáme, teď je, aby mohly oblíbené trhy v předvánočním čase proběhnout s co nejmenším omezením," přála si ještě minulý týden náměstkyně primátora Markéta Záleská. Její přání se však nevyplní, ani letos se vánoční trhy neobejdou beze změn.  

„Současná epidemiologická situace se musí promítnout do příprav Vánočních trhů,“ prohlásil primátor Olomouce Mirek Žbánek. „Apelovali jsme na to, aby při organizaci této hromadné akce, která by mohla zhoršovat situaci v Olomouci a Olomouckém kraji, pořadatelé upravili program tak, abychom eliminovali riziko přenosu nákazy,“ objasnil primátor Žbánek. Organizátoři tak byli nuceni udělat řadu změn. Na základě doporučení oznámili, že se neuskuteční kulturní program, kapely neodehrají žádný z živých koncertů a slavnostně se nebude rozsvěcet ani vánoční strom. Kromě toho pořadatelé musí zajistit dvoumetrovou vzdálenost mezi jednotlivými stánky, dezinfekci u každého z nich a dodržení nařízených rozestupů mezi návštěvníky. Na dodržování opatření bude dohlížet po celou dobu akce pořadatelská služba, která bude pravidelně obcházet obě náměstí. 

„Apeluji na osobní zodpovědnost každého, kdo se rozhodne navštívit hromadné akce, včetně vánočních trhů. Prosím, respektujte aktuální opatření, abyste neohrozili sebe ani jiné,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek. 

Města Přerov i Prostějov zatím podobu trhů neomezují. Nabádají však občany k ohleduplnosti, zvýšené opatrnosti a k nošení respirátorů.  Je však stále možné, že se trhy uskuteční ve stejně "chudé" podobě jako v Olomouci. "V tuto chvíli nic nerušíme, ale sledujeme situaci i vládní opatření a budeme se jim přizpůsobovat. Jestliže nebude možné uspořádat koncerty, budou na náměstí jen trhy a reprodukovaná hudba," uvedla přerovská mluvčí Lenka Chalupová. 

 

Zobrazeno 530 krát
Naposledy upraveno: pá., 19. listopad 2021 15:01
Pro psaní komentářů se přihlaste