út., 7. březen 2017 18:23

Třínohý pes Mňágy a Ždorpa je na světě

členové kapely Mňága a Žďorp členové kapely Mňága a Žďorp Zdroj: ticketstream.cz
Valašské Meziříčí - Známá kapela Mňága a Žďorp z Valašského Meziříčí letos slaví třicáté narozeniny od začátku jejich působení na hudební scéně. K tomuto významnému jubileu si sobě i svým posluchačům nadělila nové album. Deska s názvem Třínohý pes vyšla příznačně v pátek 3.března.

Stejně jako u předchozího alba Made in China skupina vsadila na crowfundingovou kampaň, což znamená, že se na vydání desky složili příznivci jejich tvorby. Cílovou částku 400 tisíc zdaleka přesáhli za pár dnů. Jako poděkování fanouškům si kapela připravila reedici debutu Made in Valmez, sadu retro triček i LP verzi nového alba. „Když už jsme ty peníze vybrali, tak je za to rádi utratíme,“ říká frontman kapely Petr Fiala.

Nové album obsahuje deset nových písní, na kterých se kapela podílí s dalšími známými jmény českých hudebníků. Vokály nahrála Nikola Mucha, sbory nazpívali Roman Holý, Tereza Černochová a Matěj Ruppert z Monkey Business. Skupinu nedávno doplnil bubeník Marcel Gabriel, který v předchozích letech hrával s Vlastou Redlem, Druhou Trávou anebo s kapelou Buty. Půl roku před nahráváním jsme vyměnili bubeníka, a to se pak z hlediska další existence téhle desky, a vlastně i naší kapely, ukázalo jako naprosto zásadní. Doslova jsme ožili. Marcel hraje živelně a přitom přesně. A navíc je teď v kapele daleko víc srandy, nadšení a otevřenosti," komentuje změnu Fiala.

Většina skladeb navazuje na poslední desku, takže se jedná o pohodovou muziku doplněnou o vtipně přesný text. Dvě skladby jsou silnějšího rázu, na který jejich fanoušci nejsou z posledních let zvyklí, nicméně krok dozadu to určitě není. Na desce jsou k nalezení písně s názvy Apoštol chaosu a zmatku, Celý ten zbytek tebe, Boží mlýny, Architekti vlastní zkázy a další. Představení nového alba v rámci velkého jarního turné odstartovalo ve čtvrtek 9. března na brněnské Flédě. Mezi další města, která Mňága navštíví patří Jihlava, Hradec Králové, Kroměříž, Bratislava, České Budějovice, Ostrava a mnoho dalších. V Olomouci se kapela pochlubí s novou deskou v U-klubu ve středu 19. dubna.

Zobrazeno 2373 krát
Naposledy upraveno: po., 13. březen 2017 05:33
Pro psaní komentářů se přihlaste