po., 18. říjen 2021 20:20

Nová sezóna NHL startuje. Kdo z Čechů se v ní představí?

David Pastrňák při utkání pod širým nebem David Pastrňák při utkání pod širým nebem Zdroj: zdroj: nhl.com
Letošní ročník NHL bude opět výjimečný. Nejlepší hokejová liga se totiž rozrostla o další tým. Po osmi letech se navíc soutěž přeruší a hráči odjedou reprezentovat své země na Olympijské hry. Většinu českých fanoušků ale letošní sezónu budou zajímat výkony našich hokejistů. Jaké hráče budou moci Češi podporovat?

Východní konference
Na východním pobřeží by měl opět lákat svými výkony především David Pastrňák. Předloňský vítěz trofeje pro nejlepšího střelce byl na začátku minulé sezóny zraněný, přesto dokázal nasbírat 63 bodů v 59 zápasech. Po svém boku ale již nebude mít dlouholetého spoluhráče Davida Krejčího, který se vrátil do Česka. I přesto by neměl v Bostonu nastupovat jako jediný Čech. Tomáš Nosek byl totiž v létě vyměněn z Vegas a místo v prvním týmu Bruins by měl mít zajištěné stejně tak, jako čtyřiadvacetiletý obránce Jakub Zbořil, jenž pronikl do NHL teprve loni.
Dalším tahounem svého týmu by měl být Martin Nečas z Caroliny. Mladý český útočník si ve dvou plně odehraných ročnících nevedl vůbec špatně. Nyní ho ale čeká nejdůležitější sezóna, jelikož mu končí nováčkovský kontrakt. V roce 2022 by tak mohl podepsat dlouhodobou smlouvu s tučným platem, vše však záleží na jeho výkonech.
Po dlouhých 10 letech se do Columbusu vrací Jakub Voráček. Reprezentační kapitán sbíral body zejména z asistencí, což mu bylo často vyčítáno. Ve staronovém prostředí, kde se před sezónou podstatně obměnil kádr bude mít pravděpodobně hodně prostoru, aby ukázal, že je i dobrým střelcem.
U obhájce Stanley Cupu z Tampy nakonec přetrval Ondřej Palát, který po odchodu některých ofenzivních hráčů bude mít v týmu důležitou pozici. V kádru je stále také obránce Jan Rutta. Naopak Andrej Šustr trenéry v přípravě nepřesvědčil, a nakonec začne pouze v nižší soutěži. V nedalekém Sunrise, kde hraje Florida by měl nastoupit k další sezóně řízný bek Radko Gudas. Florida se podle expertů řadí k jednomu z favoritů na zisk trofeje a Gudas by chtěl být určitě u toho.
Hned tři noví čeští hráči tento rok nastoupí v Torontu. David Kampf se po čtyřech letech přesunul z Chicaga. Ondřej Kaše zase po dvou letech z Bostonu, kde však v loňském ročníku odehrál pouze 3 zápasy, jelikož ho trápilo zranění. Poslední novou akvizicí Maple Leafs je brankář Petr Mrázek, který byl minulý rok také zraněný. V kanadském městě by měl být gólmanem číslo jedna, což nebude jednoduché, jelikož fanoušci i experti v Torontu jsou velmi nároční a kritičtí.
Pavel Zacha zažil loni v New Jersey svou nejlepší sezónu. Letos by na ní jistě rád navázal a probojoval se s Devils do playoff. Na průlomovou sezónu naopak stále čeká Filip Chytil z New Yorku Rangers. V přípravě dokázal vstřelit hattrick a naznačil, že by mu tu konečně mohlo střílet. Z obrany by ho k tomu měl podporovat další šikovný mladík, Libor Hájek. 
Skvělou sezónu loni zažil Vítek Vaněček. Brankář Washingtonu debutoval v lednu 2021 a vstoupil do NHL famózně. Aktuální sezónu začne jako brankář číslo jedna a fanoušci Caps doufají, že na své výkony naváže.
Po jednom roce v Calgary se do Pittsburghu vrací Dominik Simon. Sedmadvacetiletý útočník přichází do působiště, kde to již dobře zná a právě této skutečnosti může využít k tomu, aby se prosadil. 
Hronek, Vrána a Zadina je trojice hráčů, kteří bodou letos nastupovat za Detroit. Jakub Vrána si ale bude muset kvůli operaci na start počkat a podle prognóz nezačne dříve než v roce 2022. V ohrožení je tak pro něj i olympiáda. Filipové Hronek a Zadina jsou na start připraveni a měli by patřit ke klíčovým hráčům Red Wings.
Západní konference
Největší hvězdou západní konference by měl být z Čechů Tomáš Hertl. Ten je ale v San Jose poměrně nespokojený a před startem ligy se spekulovalo i o změně týmu. K té nakonec nedošlo a pražský rodák tak načne u Sharks již svou devátou sezónu, na konci které mu vyprší stávající smlouva. Ve stejném dresu se bude po kluzišti pohybovat také obránce Radim Šimek.
Další stálicí v jednom dresu je Radek Faksa. Pracovitého útočníka, jehož hlavním úkolem je tvrdit muziku, čeká v dresu Stars už sedmá sezóna. Dominik Kubalík je jeden z nejšikovnějších českých útočníků. Na svou předloňskou snovou sezónu ovšem loni nenavázal. A to zejména kvůli rozsáhlé marodce Blackhawks. Kubalíkův spoluhráč a zároveň kapitán týmu Toews neodehrál jediný zápas a právě bez něj to českému snajprovi tolik nešlo.
Nejpočetnější zastoupení našich hráčů je v Arizoně. Dvojice brankářů Vejmelka a Kořenář si to v přípravě rozdala o post brankářské dvojky. Vejmelka nakonec působil lepším dojmem a měl by krýt záda zkušenému Huttonovi. Další dva hráči jsou útočníci. Zatímco Jan Jeník moc šancí dostávat nebude, na Dimitrije Jaškina budou očekávání větší. Vysoký útočník loni zazářil v KHL, kde s přehledem ovládl tabulku střelců a po dvou sezónách se vrací do NHL. V Americe mu to ovšem v minulosti příliš nestřílelo.
Po dvou štacích v Kanadě si David Rittich vyzkouší také angažmá v USA. V Nashvillu by měl být brankářem číslo dva za Finem Sarosem. Mančaft měnil také další gólman a to Daniel Vladař, ten v sezóně 2020/2021 odchytal pouhých 5 utkání. Své štěstí bude letos zkoušet v Calgary, kde by mohl dostat více příležitostí. A do třetice ještě jeden maskovaný muž. Pavel Francouz si v uplynulém ročníku za Colorado nepřipsal ani jeden start, kvůli zranění kyčlí. Na předsezóní přípravné zápasy už byl připravený. Ve druhém utkání se ale opět zranil a začátek sezóny zmešká.
Obdobné jako Francouz to měl loni útočník LA Kings Martin Frk. České křídlo si loni připsalo jen jeden start, jinak se potýkalo se zraněním. Aktuálně už je dvaceti osmi letý forvard fit a připravený bojovat o místo v týmu. 

Zobrazeno 1067 krát
Naposledy upraveno: čt., 21. říjen 2021 17:06
Pro psaní komentářů se přihlaste