út., 11. duben 2023 13:31

Nový babybox ve Šternberku

Ředitelka nemocnice Ing. Katarína Bučková a nový babybox Ředitelka nemocnice Ing. Katarína Bučková a nový babybox Zdroj: Jindřich Štreit, babybox.cz
Šestý babybox v Olomouckém kraji funguje od 29. března ve šternberské nemocnici. Schránka, do které mohou rodiče v tíživé situaci odložit své novorození dítě se nachází u zadního vjezdu do Nemocnice AGEL Šternberk.

 V celé České republice zachránili babyboxy život bezmála 250 dětem. V olomouckém kraji konkrétně pak 17. Rodiče, převážně tedy matky, zde mohou odložit zcela anonymně své novorozené dítě, o které by se sami nezvládli postarat. Kromě Šterneberku najdou obyvatelé tohoto kraje babyboxy i v Olomouci, Jeseníku, Šumperku, Přerově, Prostějově a Hranicích. 

Nová generace zařízení, které jen instalováno ve šternberské nemocnici u zadního vjezdu, je bezpečnější a přesnější. Využívá moderní funkce jako je SMS oznámení o vložení obsahu, e-mailová fotografická notifikace nebo klimatizace.

Na slavnostní otevření dorazila ředitelka nemocnice Ing. Katarína Bučková i primář dětského oddělení MUDr. Štěpán Malec. Nejdůležitějším hostem ale byl hlavní dárce pro tento projekt Karel Severin. Ten má 29. března narozeniny, a tak byl babybox otevřen na jeho počest.

"Osobně přeji každému dítěti nejlépe milující rodinu a klidný domov s potřebným zázemím. Pokud ale nastane situace, kdy se rodiče o miminko postarat nemohou, pak pevně věřím, že je bezpečí babyboxu výbornou volbou. Dítě má zajištěnou nejen okamžitou péči ze strany zdravotnického personálu, ale i kvalitní podmínky a možnosti pro další život,“ říká ředitelka Nemocnice AGEL Šternberk.

Zobrazeno 258 krát
Naposledy upraveno: po., 24. duben 2023 16:47
Pro psaní komentářů se přihlaste