st., 8. listopad 2023 16:55

Odstraňování závažných škod dále blokuje provoz

nehoda na silnici I/14 z pohledu dronu nehoda na silnici I/14 z pohledu dronu Zdroj: HZS KHK
Nové Město nad Metují - Důsledky závažné nehody na hlavním tahu silnice I/14 z Nového Města nad Metují na Rychnov nad Kněžnou stále znemožňují provoz. Uzavřen je úsek v délce 317 metrů. Prvotní odhady doby odstranění škod se dále prodlužují. Důvodem je nebezpečná uniknutá látka z polské cisterny, jež se srazila se dvěma osobními auty. Přibližné datum znovuotevření silnice se zatím datuje na dobu neurčitou. Záleží na laboratorních rozborech.

Odstraňování škod v místě nehody, kde se střetla cisterna polské poznávací značky a další dvě osobní auta, probíhá dále. Při havárii došlo k úniku fenolformaldehydové pryskyřice, jež je silně nebezpečná lidskému zdraví. Kvůli charakteru látky hasiči používají pro zásah dýchací přístroje a jiné ochranné prostředky. Do okolí se dostaly celkem čtyři kubíky zředěné chemikálie. Většina se jí však dostala do suchécho koryta, ze kterého bylo možné roztok odčerpat. Místa, kde se fenolformaldehyd vstřebal do zeminy, se odtěžují. O sanaci půdy a silnice se nadále stará společnost Dekonta, povolaná nedalekým městem Dobruška. Vedoucí divize Ekologická havarijní služba Luděk Sisr ujišťuje, že v tuto dobu situaci a okolí zajistili a nadále ho kontrolují, tudíž nehrozí další nebezpečné úniky.

Firma již nechala vyvézt zhruba 130 tun zeminy a mnoho tun kontaminované vody. Nákladní vozy tento materiál převáží do specializovaného zařízení v Lomnici nad Popelkou. Celková škoda, jak na poškozených vozidlech, svodidlech, tak životním prostředí, se odhaduje na více než 4,2 miliony korun.

Škody se dají vyčíslit i na lidském zdraví. Dva ze tří účastníků nehody, včetně řidiče cisterny, vyvázli s lehkým zraněním. Ovšem jedna řidička musela být po vyproštění z vraku převezena v kritickém stavu leteckou záchrannou službou. „Na pomoc zraněným vyrazily tři posádky RZP spolu s lékařem ze základen v Náchodě a Opočně, vrtulník LZS a inspektor provozu. Nejvážnější zranění utrpěla žena, která po střetu zůstala ve vraku zaklíněna. Záchranáři ji už v průběhu vyprošťování museli poskytnout veškerou potřebnou léčbu. Po vyproštění prostřednictvím hasičů HZS Královéhradeckého kraje byla zraněná letecky transportována do traumacentra ve Fakultní nemocnici Hradec Králové. Ještě před startem ji záchranáři mimo jiné museli podat krevní transfuzi,“ uvedla zdravotnická záchranná služba na svých facebookových stránkách.

Nehoda se stala prvního listopadového dne kolem půl šesté ráno. Podle dosavadních informací řidič cisterny vjel v pravotočivé zatáčce do protisměru a poté se srazil s osobními vozidly. Příčiny jeho chování jsou zatím záhadou. Hovoří se o tom, že šedesátiletý cizinec užil před jízdou alkohol.

 

Zobrazeno 184 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. listopad 2023 17:34
Linda Jindrová

1. ročník oboru žurnlistika

@lindt.jind

Pro psaní komentářů se přihlaste