út., 6. duben 2021 20:53

Ohlédnutí za WTA v Miami

Ashleigh Bartyová, vítězka turnaje v Miami Ashleigh Bartyová, vítězka turnaje v Miami Zdroj: Lynne Sladky, ČTK/AP
Miami - Na Floridě se tenisový turnaj hraje nepřetržitě od roku 1985. Až loňský rok byl první, kdy se turnaj z důvodu pandemie koronaviru nekonal. V letošním roce panují na okruhu WTA přísné hygienické a karanténní podmínky, které tak umožnují tenistům hrát. V pondělí 22. března tedy mohla začít kvalifikace na tento prestižní, dvoutýdenní turnaj.

V tomto kalendářním roce bylo Miami druhým nejdotovanějším podnikem po Australian open. Organizátoři ovšem bojují s nedostatkem financí, proto z tenisového kalendáře například vypadlo další Masters v Indian Wells. Kvůli covidu jsou omezeny počty diváků a také je třeba platit testování tenistů. Prize money tudíž nedosahovaly ani poloviny toho, co v minulých letech. Nejvyšší představitelé turnaje proto zvýšili cenu vstupenek, což s sebou přineslo negativní ohlasy. Ze zvučných jmen na tomto podniku chyběla pouze Serena Williamsová, která se zotavuje z dentální operace.

V hlavní fázi turnaje se představilo hned 96 tenistek. Z nichž 32 nejvýše nasazených mělo automaticky zajištěný postup do druhého kola. V pavouku bylo také 8 českých hráček, a to ještě chyběla zraněná Muchová a těhotná Strýcová. Z kvalifikace se pak bohužel neprobojovala česká naděje, teprve patnáctiletá Linda Fruhvirtová, hrající na divokou kartu.

V prvním kole už se loučily s turnajem Kateřina Siniaková, Kristýna Plíšková a překvapivě také Marie Bouzková, která v posledních týdnech nehrála špatně.

Druhé kolo přineslo daleko zajímavější zápasy, a to zejména proto, že v něm hrály nasazené hráčky. Ashleigh Bartyová, turnajová jednička, měla velké problémy se Slovenkou Kučovou, proti které musela dokonce odvrátit mečbol. Nakonec ale do dalšího kola postoupila Australanka 2:1 na sety. Česká hvězda posledních týdnů, Barbora Krejčíková, se střetla s polskou kometou Igou Swiatekovou a v těsném mači padla. Dalšího zápasu se nedočkala ani Tereza Martincová, která podlehla Andreescuové. V soutěži tudíž zbyly jen tři Češky.

Karolína Plíšková nastoupila ve třetím kole proti Jessice Pegulaové a byl to již jejich třetí vzájemný souboj v tomto měsíci. A i tentokrát se radovala Američanka, ačkoliv byl zápas oproti těm předchozím tuhou bitvou. Třetí zápas v Miami znamenal konečnou pro čtvrtou nasazenou Sofii Keninovou nebo také pro Swiatekovou, což se nečekalo. Turnaj skončil také pro Simonu Halepovou, která kvůli zranění odstoupila.

Do čtvrtfinále se nepodívala žádná česká zástupkyně. Petra Kvitová nestačila na Svitolinovou a Markéta Vondroušová zase na Sabalenkovou.

Čtvrtfinále nabídlo zajímavé zápasy. Jednička Bartyová dokázala přemoct po dvouapůlhodinovém klání Sabalenkovou. Proti sobě se postavily také dvě překvapení turnaje. Kanaďanka Andreescuová, která kvůli zranění v loňském roce vůbec nehrála, čelila Španělce Tormové a potřetí za sebou vyhrála ve třech setech. Naomi Osakaová, poslední šampionka Australian open, proplouvala zápasy bez problémů. Ve čtvrtfinále ale tvrdě narazila na Sakkariovou a dostala dokonce kanára.

Andreescuová dodržela svoji třísetovou tradici i v semifinále a opět vyhrála 2:1. Tentokrát chyběl kousek k úspěchu Sakkariové. V druhém semifinále se o senzaci nedokázala postarat Svitolinová a Bartyová tak dostala možnost obhájit triumf z roku 2019.

Finále trvalo pouze 1 hodinu. Mladá Kanaďanka si poranila v druhém setu kotník a musela zápas za stavu 6:3 a 4:0 pro Bartyovou vzdát. Pro Australanku to byl desátý titul v kariéře a druhý letošní.

Po tomto zápase se turnaje přesouvají na antuku. Vrcholem by pak mělo být květnové Roland Garros.

Zobrazeno 409 krát
Naposledy upraveno: po., 12. duben 2021 22:16
Pro psaní komentářů se přihlaste