po., 5. prosinec 2016 00:18

Olomoucký sloup Nejsvětější Trojice slaví výročí, stojí už 300 let

Sloup Nejsvětější trojice Sloup Nejsvětější trojice Zdroj: travelguide.cz
Olomouc – Jedny z nejkrásnějších památek, které mohou lidé v Olomouci vidět, jsou bezesporu monumentální sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí a Mariánský sloup na náměstí Dolním. Ten první si letos připomíná významné výročí, která mohli v neděli 5. prosince u těchto památek oslavit i obyvatelé Olomouce a její další návštěvníci.

Od rána panoval na Horním náměstí čilý ruch. Návštěvníci mohli obdivovat vnější krásy barokní památky. Dnes ovšem byla výjimečně zájemcům otevřena i kaple, která se nachází uvnitř sloupu a normálně je pro veřejnost uzavřena. Poslechnout si mohli i zajímavé vyprávění o historii památky, vstup do kaple byl zdarma.

Stavba Sloupu Nejsvětější trojice byla zahájena v roce 1716 jako projev vděku a náklonosti katolické církvi za skončení moru, který se Olomoucí prohnal v několika vlnách mezi lety 1714 až 1716. Otázkou zůstává, proč byla stavba zahájena tak brzy po zahájení stavby Mariánského sloupu na Dolním náměstí. „Snad to bylo vědomí, že zamýšlený mariánský sloup nebude dostačovat předsevzetí, které si jeho iniciátoři dali,“ míní v knize Sloup Nejsvětější Trojice Olomouc Simona Jemelková a Helena Zápalková. Jakožto jedno z vrcholných děl středoevropského baroka byl pak v roce 2000 zapsán do seznamu chráněných památek UNESCO.

 

Zobrazeno 4010 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2016 20:27
Pro psaní komentářů se přihlaste