so., 7. duben 2018 18:49

Opava zažívá orgasmus. Díky tvorbě Káji Saudka

Výstava Kája Saudek "18+" v Opavě Výstava Kája Saudek "18+" v Opavě Zdroj: dumumeniopava.cz
Opava - Pokud máte rádi tvorbu od „českého krále komiksu“ Káji Saudka, pak si nesmíte nechat ujít jedinečnou výstavu jeho výtvorů v opavském Domě umění. Zhlédnout můžete více než sto padesát vybraných originálních děl s erotickou tématikou, která dominovala v Saudkově tvorbě celý život.

Erotická témata převažovala u Saudka snad víc než komiks, a to byl hlavní důvod, proč se rozhodla Opavská kulturní organizace (OKO) uspořádat výstavu zaměřenou na tento žánr. „V přízemí Domu umění najdeme spíš komiksy. Pak se tvorba zahušťuje erotickým nádechem a v posledním patře jsou pornokresby,“ popisuje kurátor výstavy Jan Kunze z OKO. To je také důvod, proč druhé a třetí patro smí navštívit jen dospělí. Některé kresby mohou návštěvníci spatřit poprvé. Navíc, na výstavě jsou i kresby za které byl Saudek v 60. letech na šest měsíců odsouzen. Výstava patří mezi nejrozsáhlejší, jaké výtvarník, který ztvárnil komiksy např. Jaroslava Foglara nebo Ondřeje Neffa v České republice, kdy měl.

Na výstavě se podílela také dcera Berenika Saudková, která přiznala, že se ke zveřejnění těchto soukromých kreseb musela přemlouvat dlouho. „Jednak jsem musela přesvědčit sebe, přece jen je to tatínek a vystavovat erotické věci táty není košer. A samozřejmě i maminku, protože je na nich zejména ona,“ vysvětluje Berenika Saudková. Manželka Johana Saudková se totiž na obrazech vyskytuje velice často. Pro manžela se stala modelem nejen pro ženské postavy, ale dokonce inspirovala i ty mužské. „A já jsem pak na to koukala, že ze mě byl kulturista nebo nadčlověk. A bylo to proto, že on uměl malovat pouze podle modelů,“ vzpomíná manželka Johana.  

Výstava ztvárňuje padesátiletý průřez tvorby Kaji Saudka, který zemřel před třemi lety. Výstava potrvá až do 3. června a další připadá v úvahu až za tři roky kvůli originálům, které by se mohly častým vystavováním zničit.

Zobrazeno 3020 krát
Naposledy upraveno: so., 7. duben 2018 20:32
Pro psaní komentářů se přihlaste