ne., 14. duben 2024 18:01

Operace "Skutečný slib": Írán ve válce s Izraelem

Úvodní foto Úvodní foto Zdroj: Unsplash
IZRAEL - Operace "Skutečný slib" - takto íránská armáda nazvala operaci proti Izraeli, který dnešní noc čelil značnému vzdušnému útoku raketami a bezpilotními letouny letícími z Teheránu. Dle bývalého šéfa izraelské vojenské rozvědky Amose Jadlina, nese každý dron 20 kilogramů výbušnin.

Večer 13. dubna oznámila izraelská armáda pro celý Izrael dvoudenní uzavírku škol a zákaz shromáždění s účastí nad 1000 lidí - očekával se totiž útok ze strany Íránu, který se uskutečnil po 22. hodině. "Naše obranné systémy jsou rozmístěné a jsme připraveni na veškeré scénáře," uvedl ještě před potvrzením útoku Netanjahu. 

Sirény varující před útokem začaly znít v Jeruzalémě již od 2. hodiny ranní. Dle médií zní nad městem výbuchy - začaly pracovat systémy protivzdušné obrany, aby sestřelily drony. Podle serveru The Times of Izrael se varovné sirény rozezněly také v řadě míst na jihu Izraele, včetně měst Beeršeba nebo Nevatim.

Izraelci většinu dronů zastavili ještě před příletem nad izraelské území, podle všeho ve spolupráci s Británií a Spojenými státy. "Spojené státy budou stát po boku izraelského lidu a podpoří jejich obranu proti těmto íránským hrozbám," uvádí prohlášení Bílého domu. Do sestřelování se podle médií zapojily také stíhačky ze sousedního Jordánska. Celkem tak bylo sestřeleno přes 300 dronů a raket, z nichž bylo 99 procent zneškodněno ještě v letu. 

Írán se tímto útokem mstí, a uplatňuje tím své právo "na sebeobranu" za útok z 1. dubna na íránský konzulát v Damašku, za který, jak se předpokládá, je zodpovědný Izrael, i když se k němu nepřihlásil. Při útoku na konzulát zemřelo několik představitelů íránských revolučních gard. Věc lze podle Teheránu tímto útokem považovat za uzavřenou, nicméně pokud "izraelský režim udělá další chybu, odpověď Íránu bude rozhodně závažnější". 

Teherán ovšem varuje, že: "Pokud Izrael podnikne odvetný útok proti Íránu, naše odpověď bude mnohem větší než vojenská akce z uplynulé noci," uvedl náčelník generálního štábu íránské armády Mohammad Bagherí ve státní televizi. Dodal, že Teherán varoval Washington, že jakákoli podpora izraelské odvety bude mít za následek údery na americké základny. 

Zobrazeno 116 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2024 16:05
Pro psaní komentářů se přihlaste