ne., 27. březen 2022 09:17

Opravy kostela svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou jdou do finále

Oprava chrámu sv. Markéty se blíží k závěru Oprava chrámu sv. Markéty se blíží k závěru Zdroj: Petr Hobza
Jaroměřice nad Rokytnou – Kostel svaté Markéty v Jaroměřicích nad Rokytnou je od roku 2019 kvůli rozsáhlé rekonstrukci uzavřen. Plánovaná doba oprav byla stanovena na tři roky, a tak se nyní blíží jeho znovuotevření. To je naplánované symbolicky na jaroměřické posvícení.

Rekonstrukce byla nutná zejména kvůli dřevěné kopuli chrámu, která byla v havarijním stavu, a jejíž součástí je i lucerna s vypodobněním Božího oka. Hrozilo zde riziko nenávratné ztráty interiérové nástropní fresky. „Pokud bychom nepodnikli kroky vedoucí k záchraně tohoto božího domu, musel by tento chrám být vyhlídkově během deseti let definitivně uzavřen a zcela jistě by došlo k velkým nenávratným škodám,“ zdůvodňuje opravy jaroměřický farář Tomáš Holcner.

Kromě stavebních prací zde probíhaly i práce restaurátorské, kdy se během nich jednalo o celkové zrestaurování ohrožené stropní fresky v kopuli kostela o rozloze 450 m2. Dále zde došlo ke zvýšení ochrany a zabezpečení památky, byly naistalovány hlásiče požáru, nouzové osvětlení a poplachový zabezpečovací systém.

„Práce pokračují podle plánu, v téhle chvíli je prostavěno téměř 80 milionů z celkového rozpočtu,“ dodává Ivo Resl, hlavní farní ekonom. Nyní chybí ještě nainstalovat turniket pro vstup na vyhlídkovou jižní věž. Při návrhu obnovy kostela byl vznesen požadavek pro odstranění dosavadních bariér a umožnění přístupu osobám ZTP do všech prostorů určených veřejnosti. Proto nyní dochází k veškeré výměně dosavadních podlahových krytin. V rámci přestavby bude také nově zpřístupněna zahradní terasa, kde by měla nově vzniknout kavárna.

Během celé rekonstrukce bylo nutné i zapojení ochotných farníků. Jejich pomoc byla potřeba již v samotném začátku, při stěhování veškerého vybavení chrámu. V této fázi oprav opět kněz Tomáš Holcner vyzývá farníky k brigádám. „Zrovna minulý týden bylo zapotřebí stávající lavice z kostela umýt, naimpregnovat a nalakovat. I takto je farnost schopna ušetřit nemalé peníze, které by později mohly chybět,“ říká jedna z brigádnic.

Kostel by měl být přístupný veřejnosti na konci letních prázdnin. „Uvidíme, kdy stavební firma prostory kostela vyklidí a předá zpět ke kolaudaci. Kostel bude znovu vysvěcen a mně osobně by se líbilo, kdyby k tomu došlo u příležitosti jaroměřického posvícení, které letos připadá na čtrnáctého srpna,“ říká jaroměřický farář.

Zobrazeno 1070 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 09:25
Pro psaní komentářů se přihlaste