st., 31. říjen 2018 00:44

Česko oslavilo 100 let republiky

Miloš Zeman se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou během pietního aktu na Vítkově Miloš Zeman se slovenským prezidentem Andrejem Kiskou během pietního aktu na Vítkově Zdroj: https://cs-cz.facebook.com/prezidentcr/
Praha - Je tomu právě 100 let, kdy se Československo vydělilo z rakousko-uherské monarchie a stalo se samostatným státem. Oslavy výročí existence naší země probíhaly už od soboty 27. října, kdy po rekonstrukci slavnostně otevřelo Národní muzeum, vojáci na Hradčanském náměstí přísahali věrnost republice a sokolové vyrazili na pochod Prahou. Samotného 28. října jmenoval prezident Zeman generály, na Staroměstském náměstí se konal koncert Českého rozhlasu, lidé uctili během pietního aktu na Vítkově památku padlých vojáků a Evropskou třídu zaplnilo více jak 2 000 lidí a stovky kusů techniky. Celé řady akcí se pochopitelně zúčastnil prezident republiky Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš a ostatní ústavní činitelé, nechyběli ani zástupci slovenské nejvyšší politiky. 

Během sobotního dopoledne skládalo na Hradčanském náměstí za účasti prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše přísahu několik stovek vojáků. Celý akt doplnilo i složení slibu policistů a hasičů. Následoval sokolský Pochod pro republiku. Průvod vyrazil z pražské Kampy přes Národní třídu až na Václavské náměstí. V jeho čele šla kapela, která hrála pochodovou hudbu, za ní zástupci České obce sokolské v historických krojích. Za nimi jel vůz, ve kterém seděl herec představující prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Ten byl následovaný stovkami lidí s českými vlajkami.

Tři a půl roku trvala rekonstrukce budovy Národního muzea, kterou v odpoledních hodinách znovu slavnostně otevřel ředitel Michal Lukeš. Vedle prezidenta Zemana a premiéra Andreje Babiše se otevření zúčastnil i slovenský premiér Peter Pellegrini, který spolu se svým českým protějškem rozezněl na znamení otevření muzea zvon. Akci narušila slova historika Jakuba Jareše, který na místě otevřeně kritizoval prezidenta Zemana. Vše završil videomapping, kdy se přímo na budovu muzea promítaly zlomové okamžiky československých dějin. 
Během nedělního pietního aktu na pražském Vítkově položili nejvyšší ústavní činitelé Česka i Slovenska květiny a věnce na hrob neznámého vojína a společně tak uctili památku padlých vojáků. Prezident Zeman poté odjel na Pražský hrad, kde jmenoval deset z dvanácti navrhovaných generálů. Odmítl jmenovat zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku a ředitele BIS Michala Koudelku.
Jedním z vrcholů oslav výročí republiky byla přehlídka vojáků, policistů, strážníků, hasičů a záchranářů na pražské Evropské třídě. Kvůli oblačnému a deštivému počasí však muselo být omezené zapojení letecké techniky. Vojenské přehlídce přihlíželo spolu s prezidentem a ostatními státníky nad 1 500 hostů.
Na Staroměstském náměstí probíhal od 14 hodin koncert Českého rozhlasu Největší hity století. Posluchači Českého rozhlasu svým hlasováním vybrali deset nejlepších skladeb historie Československa. Vítěznou písní se stala Modlitba pro Martu.
Oslavy výročí 100 let republiky završil velkolepý ohňostroj a následné předávání státních vyznamenání ve Vladislavském sále Pražského hradu. Prezident Zeman vyznamenal celkem 41 osobností, mezi nimiž byli například Antonín Švehla, Michal David nebo padlí vojáci z Afghánistánu.

Zobrazeno 1395 krát
Naposledy upraveno: st., 31. říjen 2018 12:14
Pro psaní komentářů se přihlaste